Fontys krijgt subsidie om 'robot-journalistiek' te onderzoeken

© CIDimport

Fontys krijgt subsidie om 'robot-journalistiek' te onderzoeken

Geplaatst: 21 mei 2015 - 11:55

Aangepast: 26 augustus 2022 - 22:30

Redactie ID.nl

De krant wordt tegenwoordig al vervangen door smartphones en computers, maar straks worden de kranten misschien ook gevuld door robots. Het Fontys-opleidingsinstituut heeft namelijk een subsidie gekregen om te onderzoeken hoe robotjournalistiek kan worden gemaakt.

Dat maakte Fontys deze week bekend. Het instituut krijgt 700,000 euro om de komende jaren te onderzoeken wat robots kunnen betekenen voor de journalistiek.

Algoritmes

Fontys gaat onder andere samenwerken met de Tilburg University om te onderzoeken hoe robots nieuwsberichten kunnen maken op basis van algoritmes.

Impact op media

Met de beurs wordt ook onderzocht wat de impact van robotjournalistiek is op het medialandschap. Blijven er zo wel genoeg banen beschikbaar voor journalisten? En nemen mensen wel genoeg om artikelen die door computers zijn geschreven? "Journalisten vinden dat een ver-van-mijn-bed-show, maar de realiteit komt steeds dichterbij", zegt een onderzoeker.

Andere robotexperimenten

Fontys is niet de eerste die experimenteert met robotjournalistiek. Dat deed onder andere het persbureau AP, dat soms robots gebruikt om sportverslagen te maken. Door verschillende data in te voeren zoals het aantal gescoorde punten en de namen van spelers, kan een programma daar een nieuwsbericht van maken.

Sport- en economieartikelen

Het gaat daarbij om korte nieuwsberichten die vaak hetzelfde zijn geschreven, zoals sportverslagen of nieuwsberichten over jaarverslagen van bedrijven. Uit onderzoek blijkt wel dat mensen de berichten van echte journalisten vaak boeiender vinden dan van robots. 

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten