'Forumbezoek maakt je gelukkiger'

© CIDimport

'Forumbezoek maakt je gelukkiger'

Geplaatst: 22 april 2015 - 11:39

Aangepast: 26 augustus 2022 - 22:42

Redactie ID.nl

Het bezoeken van internetforums heeft een positief effect op je welzijn en geestelijk gezondheid, zo blijkt uit onderzoek. Vooral wanneer je er online onderwerpen bespreekt waar in het dagelijks leven taboe's op rusten.

Voor het onderzoek 'Computers in Human Behavior' werden de deelnemers ondervraagd over hun redenen om zich aan te sluiten bij een internetforum, de onderwerpen die er ter sprake komen, wat hun verhouding is met de andere leden van het forum en hoe ze zichzelf in het dagelijks leven voelen.

De wetenschappers concluderen daaruit dat hoe meer betrokken je raakt bij een forum, hoe meer je daar ook in de buitenwereld wat aan hebt. Forumbezoekers zijn bijvoorbeeld eerder geneigd om activiteiten buitenshuis te doen, die online ter sprake zijn gekomen. Ze doneren aan goede doelen of sluiten zich aan bij vrijwilligersverenigingen. Daardoor voelen ze zich gelukkiger. Dit in tegenstelling tot de verwachting dat iemand die graag op forums rondhangt, vooral als kluizenaar leeft.

Anoniem

Ondanks dat traditionele internetforums inmiddels veelal plaats hebben gemaakt voor sociale media, hebben ze wel het voordeel dat bezoekers er gemakkelijker anoniem kunnen zijn. Ze kunnen er zodoende terecht voor vragen over depressie, geestelijke afwijkingen en andere kwesties waar ze zich wellicht voor schamen.

Die komen minder ter sprake op een platform als Facebook, omdat je daar echt als jezelf berichten op plaatst. Volgens de onderzoekers vinden de ondervraagde forumgangers dan ook veel steun bij andere forumleden, waardoor ze er ook in het dagelijks leven beter tegenaan kunnen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten