Foxconn ontkent dwang bij iPhone stage

© CIDimport

Foxconn ontkent dwang bij iPhone stage

Geplaatst: 7 september 2012 - 08:29

Aangepast: 27 augustus 2022 - 05:58

Redactie ID.nl

Een Chinese krant meldde donderdag dat duizenden Chinese studenten uit school gehaald zijn om als verplichte ‘stage’ in een Foxconn fabriek te werken aan usb-kabels voor de iPhone 5.

Een Chinese krant meldde donderdag dat duizenden Chinese studenten uit school gehaald zijn om als verplichte ‘stage’ in een Foxconn fabriek te werken aan usb-kabels voor de iPhone 5. Foxconn ontkent dat er sprake is van een verplichting.

Bij de fabriek van Foxconn in het Chinese Huai’an, die usb-kabels voor de nieuwe iPhone 5 maakt, is een tekort van ongeveer 10.000 werknemers. De studenten zouden zonder overleg met de studenten de werkplekken opvullen. Tevens werden de ouders niet geïnformeerd.  De studenten zouden zes dagen per week, 12 uur per dag werken voor een vergoeding van 1.550 Yuan per maand, omgerekend nog geen 200 euro. Voeding en onderdak moest tevens zelf betaald worden van dat loon.

Studenten van ten minste vijf verschillende scholen maakten dit via diverse wegen bekend. Volgens een anonieme student zou de lokale overheid de scholen verplicht hebben om de fabrikant te helpen. Een andere student beweert bovendien dat mensen die probeerden te ontsnappen zelfs gestraft werden.

Foxconn-stage goed voor ‘zelfontwikkeling’

Leraren van de lokale scholen hebben aan de China National Radio laten weten dat de lessen inderdaad voor één of twee maanden stilgelegd zijn. Ze verdedigen echter wel de merkwaardige stage, want die zou werkervaring opleveren en zelfs ‘zelfontwikkeling’ stimuleren. In hoeverre er sprake is van die ‘zelfontwikkeling’ in zo’n fabriek valt over te discussiëren. Na de uitgebreide media-aandacht hebben overigens veel scholen – met tegenzin – de stage bij Foxconn geannuleerd.

Media-aandacht Apple leverancier

De leverancier van onder andere Apple producten, Foxconn, is al vaker in het nieuws geweest in verband met de slechte arbeidsomstandigheden. In 2010 hadden al 14 werknemers zichzelf van het leven beroofd als gevolg van de slechte arbeidsomstandigheden.

Foxconn ontkent dwang

Foxconn ontkent de verplichte stage en zegt dat stagairs vrij zijn om te stoppen met de stage wanneer ze dat willen. In maart dit jaar beloofde het bedrijf de omstandigheden te verbeteren. In overeenkomst met Apple zou onder andere het loon omhoog gaan en het (illegaal) overwerk aan banden worden gelegd.

[Via: Hardware.info]

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten