‘Foxconn verstopt jonge arbeiders voor inspectie’

© CIDimport

‘Foxconn verstopt jonge arbeiders voor inspectie’

Geplaatst: 23 februari 2012 - 08:23

Aangepast: 27 augustus 2022 - 07:21

Redactie ID.nl

Tijdens inspecties bij de Foxconn-fabriek zouden fabrieksarbeiders van 16 en 17 jaar oud naar andere departementen zijn gestuurd om zo ontrokken te worden aan de ogen van de inspecteurs van de Fair Labor Association.

Foxconn staat al lange tijd slecht in het nieuws en moest zelfs netten om hun fabrieken in China spannen om de zelfmoordpogingen van fabrieksarbeiders tegen te gaan. Debby Sze Wan Chan werkt voor SACOM (Students & Scholars Against Corporate Misbehavior) dat sinds 2007 onderzoek doet naar het overtreden van de rechten van werknemers in de elektronica-industrie. Zij laat tegenover AppleInsider weten dat ze van twee Foxconn werknemers heeft vernomen, dat het bedrijf zich heeft voorbereid op het inspectiebezoek door de Fair Labor Association. Apple stelde dit onderzoek in na de kritiek die het te verduren heeft gehad.

Apple geen probleem met 16-jarige werknemer

De werknemers lieten weten dat werknemers van 16 en 17 jaar niet over hoefden te werken en sommigen zelfs naar andere departmenten werden gestuurd (waarschijnlijk degenen die er het jongst uitzagen). Volgens de richtlijnen van Apple is het toegestaan voor kinderen vanaf 16 jaar om te werken zolang dat ook legaal is in het land waar zij werken. Wel zijn er strengere regels waarbij er grenzen worden gesteld aan de werktijden en het type werk dat ze mogen verrichten.


Schone schijn van Foxconn

Dat Foxconn voorbereid was, blijkt ook uit een andere bewering van een werknemer die liet weten dat ze drie keer pauze kreeg terwijl dat normaal maaréén keer is. De arbeiders geven vaak aan dat ze zich net machines voelen zonder enige vorm van sociaal leven. The Fair Labor Association verwachtte ook wel dat Foxconn zijn beste beentje voor zou zetten maar wil daarom ook met de de mensen van de werkvloer zelf spreken.

‘Foxconn verstopt jonge arbeiders voor inspectie’-16255869

© CIDimport

‘Apple geeft niet om ons’

Volgens SACOM vinden veel Foxconn-arbeiders dat Apple niet om hen geeft, aangezien de afgevaardigden van Apple overtredingen hebben gezien, maar daar niet tegen in actie zijn gekomen. Tim Cook, opvolger van Steve Jobs, beweerde onlangs dat hij geeft om elke arbeider in het productieproces, maar werknemers bij Foxconn merken daar weinig van. Volgens Debby Sze Wan Chan is het probleem niet dat Apple niet op de hoogte is, maar dat ze er niet om geven.

‘Foxconn verstopt jonge arbeiders voor inspectie’-16255874

© CIDimport

Loonsverhoging Foxconn niet voldoende

De onlangs aangekondigde loonsverhoging is volgens Chan ook nog niet genoeg om normaal van te leven. De arbeiders moeten van ongeveer $214 rond zien te komen en betalen daar vaak ook nog voor kost en inwoning bij de fabriek ($24 voor slaapplaats, $32-48 voor eten). Zo worden de arbeiders wel gedwongen om over te werken. Toch staan mensen in de rij om te kunnen werken in de fabriek aangezien de omstandigheden slechter zijn in hun geboortedorpen. Toch mag dat nooit een reden zijn om de rechten van de werknemer te schenden zegt Chan.

‘Foxconn verstopt jonge arbeiders voor inspectie’-16255879

© CIDimport

Netten gespannen om Foxconn-fabriek om zelfmoordpogingen tegen te gaan

Apple eindelijk over tot actie

Apple lijkt zich wel meer bewust te worden en meer gehoor te geven aan de kritiek die het krijgt. Naast het feit dat ze deel willen nemen aan de Fair Labor Association en meer transparantie geven over hun toeleveranciers,  kreeg televisiezender ABC uit de VS ook een kijkje bij de productielijnen in Shenzhen van de iPhone. Macbook en iPad. Deze documentaire werd gisteren uitgezonden in het programma Nightline van ABC.

Apple niet alleen schuld

Het is natuurlijk niet alleen Apple die schuldig is aan de toestanden in de Foxconn fabrieken, maar zij staan wel meer in het nieuws door de hoge marges die zijn verdienen en de uitspraak van Tim Cook dat ze zich het lot van alle werknemers aantrekken. De 1,2 miljoen mensen die bij Foxconn werken maken ook producten voor andere grote computerbedrijven in de wereld zoals Sony, HP, Nokia, Samsung en Dell. Volgens Chan zijn de productielijnen vergelijkbaar, hoewel Nokia de werknemers nog gegarandeerd een vrije dag per week geeft, terwijl dit bij de andere merken vaak een dag per twee weken is.

[Via: Venturebeat]

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten