Foxconn voldoet bijna aan eisen FLA

© CIDimport

Foxconn voldoet bijna aan eisen FLA

Geplaatst: 17 mei 2013 - 10:40

Aangepast: 27 augustus 2022 - 03:57

Redactie ID.nl

Toeleverancier Foxconn voldoet aan 70 van de 76 actiepunten die door de FLA (Fair Labor Association) en Apple waren samengesteld. Een punt waar Foxconn nog niet aan voldoet is die van de werktijden. Er wordt nog steeds langer gewerkt dan volgens de Chinese wet wordt voorgeschreven.

Apple heeft veel kritiek gekregen op de werkomstandigheden in de fabrieken van zijn belangrijkste toeleverancier: Foxconn. Vorig jaar ging een journalist nog undercover in een Foxconn-fabriek om met eigen ogen te zien hoe het met de arbeidsomstandigheden gesteld was. Het Taiwanese concern heeft megafabrieken in China waar meer dan een miljoen (!) mensen werken aan producten van veel bekende merken. Ook het gros van de Apple-producten wordt daar geproduceerd.

Na veel druk, besloot Apple gehoor te geven aan de kritiek en werd lid van de Fair Labor Association, de organisatie die misstanden onderzoekt op de werkvloer. Samen met Foxconn begon Apple vorig jaar met het aanpakken van de problemen. Uit recent onderzoek over het begin van dit jaar blijkt dat Foxconn nu voldoet aan 98,3% van de eisen. Zo zijn de werkomstandigheden veiliger en gezonder en is het aandeel arbeiders dat zich heeft aangesloten bij een vakbond met 20-40% gestegen. Een positieve ontwikkeling omdat vakbonden vooralsnog weinig invloed hadden. 

Werkweek van gemiddeld 60 uur

Apple heeft als eis dat arbeiders van hun leveranciers niet langer werken dan 60 uur per week. Dat is langer dan de 40 uur die Chinese wet voorschrijft. Daarnaast mag er maximaal 36 uur per maand worden overgewerkt.  Momenteel werken de arbeiders gemiddeld tussen de 40 en 60 uur en in de weken van de iPhone 5 liep dat op tot werkwerken van gemiddeld 40-70 uur. Volgens Apple’s eigen cijfers, gebaseerd op een miljoen arbeiders, zou 97% een werkweek van 60 uur draaien.  In juli 2013 zouden de werktijden moeten voldoen aan de Chinese wet maar Foxconn zegt meer tijd nodig te hebben.

Foxconn heeft meer tijd nodig

Foxconn zegt nog geen datum te kunnen noemen maar 1 juli zal een flinke opgave worden. Opvallend is overigens dat veel arbeiders het wel prima vinden dat ze kunnen overwerken. Veel van hen willen in korte tijd veel verdienen ('veel'  is relatief in dit verband). Sommige werknemers zeggen zelfs te overwegen om de fabriek te verlaten als overwerk aan banden wordt gelegd.

Misstanden als in de Foxconn-fabrieken maar ook die in de zogenaamde sweatshops waar m.n. kleding wordt gemaakt, weten steeds vaker de media in het Westen te halen. Recentelijk bijvoorbeeld nog door de film Blood in the Mobile. Hierdoor ontstaat een groter bewustzijn bij de consument en zorgt ook initiatieven als de FairPhone van een groep Amsterdammers.

[Via: Wall Street Journal & Reuters]

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten