Frederick Banting herdacht met een Google Doodle

© CIDimport

Frederick Banting herdacht met een Google Doodle

Geplaatst: 13 november 2016 - 23:19

Aangepast: 26 augustus 2022 - 18:43

Redactie ID.nl

Als u niet medisch onderlegd bent zegt de naam Frederick Banting u wellicht niet zo heel veel. Tenzij u misschien toevallig diabetes-patiënt bent, want dan heeft u uw leefbare leven aan hem te danken. Dankzij zijn ontdekking van insuline werd behandeling van suikerziekte namelijk mogelijk.

Frederick Banting werd op 14 november 1891 in Canada geboren. Hij studeerde medicijnen aan de universiteit van Toronto. In 1918 droeg hij als legerarts van het Canadese leger z'n steentje bij aan het redden van soldaten in de Eerste Wereldoorlog. Hij diende in Frankrijk, alwaar hij ernstig gewond raakte aan een voorarm. Toch weerhield dat hem niet om gewoon door te werken, een verdienste waarvoor hij in 1919 het Militaire Kruis ontving. Een doordouwer dus, en dat soort mensen schopt het veelal ver in het leven. Zo ook Banting. Vanaf 1920 begon hij aan allerlei onderzoeken en het was al gelijk raak in dat jaar. Hij ontdekte de rol van de alvleesklier in diabetes. En niet alleen dat: hij isoleerde ook de stof insuline.

Insuline

Al in 1922 diende hij gezuiverde insuline toe aan een 14-jarige diabetespatiënt. Hoewel, helemáál gezuiverd bleek het goedje de eerste keer nog niet, want de betreffende jongen kreeg een allergische reactie vanwege een niet helemaal vlekkeloos verlopen zuiveringsactie. Een kleine twee weken later was het zuiveringsproces verbeterd en kreeg de jongen opnieuw insuline toegediend. Deze keer ging het uitstekend en traden geen vervelende reacties op. De rest is geschiedenis, zoals men pleegt te zeggen. Banting stierf op 21 februari 1941, inmiddels een Nobelprijs rijker én verheven in de adelstand. Vandaag is het precies 125 jaar geleden dat hij werd geboren, reden genoeg voor een doodle van Google.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten