G DATA voorspelt minder, maar wel slimmere virussen

© CIDimport

G DATA voorspelt minder, maar wel slimmere virussen

Geplaatst: 5 februari 2009 - 13:02

Aangepast: 27 augustus 2022 - 16:36

Redactie ID.nl

Dit jaar zal de kwaliteit van virussen toenemen, zegt G DATA in zijn halfjaarlijkse Malware Rapport. Cybercriminelen maken gebruik van een heel arsenaal aan camouflagetechnieken, waardoor het voor computergebruikers steeds moeilijker is om virussen als zodanig te herkennen. Door kwalitatief goede virussen te ontwikkelen, kunnen cybercriminelen meer geld verdienen.

Dit jaar zal de kwaliteit van virussen toenemen, zegt G DATA in zijn halfjaarlijkse Malware Rapport. Cybercriminelen maken gebruik van een heel arsenaal aan camouflagetechnieken, waardoor het voor computergebruikers steeds moeilijker is om virussen als zodanig te herkennen. Door kwalitatief goede virussen te ontwikkelen, kunnen cybercriminelen meer geld verdienen. Ook blijkt het aantal malwaredreigingen in 2008 te zijn toegenomen met 570(!) procent. In totaal werden er 894.250 nieuwe aanvallen geregistreerd, 6,7 keer zoveel als in 2007. Cybercriminelen vallen vooral de Windows-gebruiker aan; van alle virusaanvallen is 99,2 procent op hen gericht.

G DATA verwacht dat het aantal schadelijke bestanden verder zal toenemen in 2009 maar dat - omdat criminelen zich vooral zullen richten op de kwaliteit (lees: het steeds moeilijker herkenbaar zijn van virussen door waardoor computers langer geïnfecteerd zullen blijven) - de groei van het aantal virussen lager zal liggen dan afgelopen jaar.

Waar moeten we nu in 2009 vooral voor oppassen? De malware-bestrijder ziet drie grote trends:

1) Pijlen zijn gericht op sociale netwerken

2) Toenemend gebruik van Flash bij malwaredreigingen

3) Vaste dag in de cybercrimekalender: Microsoft Patch Dag

In 2008 waren de momenten waarop Microsoft patches publiceert, belangrijke dagen voor malwaremakers. Cybercriminelen analyseren de patches en gebruiken de informatie vervolgens om schadelijke bestanden te ontwikkelen die worden verwerkt in malware. Dit kost soms slechts enkele seconden. Ook in 2009 zal de Microsoft Patch Day een vaste dag in de kalender van cybercriminelen blijven.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten