'Geheugen wordt zwakker door digitale camera' 2013-12-30T13:29:25

Video - Terugblik 2013: de FAQman over de meest opvallende computer problemen

Australië test Twitteralarm bij haaien

'Geheugen wordt zwakker door digitale camera'

'Geheugen wordt zwakker door digitale camera'

Mensen die vaak foto's maken met een digitale camera, vergeten vaker de momenten waar ze bij waren dan mensen die geen kiekjes maken. Dat blijkt uit onderzoek van Linda Henkel, een Amerikaanse psycholoog.

Het maken van foto's heeft een verzwakkend effect op ons geheugen, stelt Henkel. Dat is met name bij digitale camera's het geval, omdat die fotograferen zo simpel maken. "Hoe gemakkelijker je foto's kan maken en ze kan terugkijken, hoe minder je de neiging hebt het moment zelf te herinneren."

Tijdens Henkels proef werd een groep vrijwilligers gevraagd een tour te maken door een museum, waarbij een deel van de mensen explicitiet werd gevraagd enkel door een lens te kijken en foto's te maken. De volgende dag werd hen gevraagd wat ze tijdens de tocht hadden gezien. De resulaten werden vervolgens vergeleken met de groep die geen fototoestel meedroeg.

Wees selectief

De fotografen scoorden beter op de momenten dat ze inzoomden met hun camera. Door te focussen op een deel van het object, werd het geheugen juist versterkt. In die gevallen onthielden de vrijwilligers met camera juist beter wat ze zagen dan de rest van de groep. 

Volgens Henkel is de oplossing voor het probleem dan ook simpel: wanneer je minder foto's maakt en meer aandacht geeft aan de kiekjes die je wel schiet, treedt het verzwakkende effect minder snel op.


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.

blog comments powered by Disqus


Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord