Gelanceerde satelliet zorgt voor scherpere beelden Google Maps

© CIDimport

Gelanceerde satelliet zorgt voor scherpere beelden Google Maps

Geplaatst: 14 augustus 2014 - 05:14

Aangepast: 27 augustus 2022 - 00:55

Redactie ID.nl

Een gisteren gelanceerde satelliet moet ervoor zorgen dat Google Maps veel scherpere beelden kan tonen. De WorldView 3-satelliet komt van het commerciële bedrijf Digital Globe en is een vervanging van het oude model.

De satelliet werd gisteren om 20.30 gelanceerd vanuit Amerika.

Foto's van de aarde

WorldView-3 gaat de komende 7 jaar foto's van de aarde maken. Dat doet de kunstmaan vanaf zo'n 600 kilometer hoogte. Per dag kan de satelliet bijna 700,000 vierkante kilometer van de aarde in kaart brengen. Daarom duurt het nog 6 maanden voordat de nieuwe beelden op Google Maps en Bing Maps te zien zijn.

Maximale resolutie

Op dit moment heeft Google Maps een resolutie van 50 vierkante centimeter per pixel, maar dat wordt bijna gehalveerd naar 31 vierkante centimeter per pixel. Tot voor kort mocht dat niet van de Amerikaanse regering, die stelde dat commerciele satellietbeelden hooguit 50cm2 mochten tonen. In juni werden die regels versoepeld. Militaire satellieten mochten overigens wel scherpere beelden maken.

In 2016 wordt de WorldView-3 vergezeld met een andere satelliet van zijn soort. Tegen die tijd hoopt Digital Globe ook dat de regels nog verder versoepeld worden, zodat er een scherpte van 10 vierkante centimeter per pixel kan worden getoond.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten