Gelderland stuurt zelfrijdende auto de weg op

© CIDimport

Gelderland stuurt zelfrijdende auto de weg op

Geplaatst: 28 januari 2015 - 07:23

Aangepast: 26 augustus 2022 - 23:30

Redactie ID.nl

In Gelderland moet nog dit jaar voor het eerst een zelfrijdende auto de weg op. De Provincie begint een proef waarbij in december een auto zonder bestuurder op en neer pendelt tussen Ede en Wageningen.

Dat maakt de Provincie Gelderland bekend, nadat vorige week een wet werd aangenomen die het mogelijk maakt om proeven uit te voeren met zelfrijdende auto's op de openbare weg.

Schattig

De proef laat een klein, bijna schattig busje op en neer rijden tussen station Ede-Wageningen en de universiteitscampus in Wageningen. Die proef begint al gelijk met passagiers, die een rit kunnen reserveren via een speciale app.

Wet

De proef volgt op het wetsvoorstel dat vorige week werd aangenomen. Daarin stond dat het vanaf nu mogelijk is voor onderzoeksinstituten en bedrijven om zelfrijdende auto's te testen op de weg. Tot nu toe mocht dat alleen nog in een laboratorium of op testbanen. Nu mag er ook op de openbare weg getest worden - mits er aan voldoende regels wordt voldaan.

Het experiment wordt uitgevoerd voor de TU Delft en de Universiteit van Wageningen. Ook onderzoeksinstituut TNO doet een duit in het zakje, waarbij verschillende onderzochte technieken worden ingezet.

Efficiënt

De zelfrijdende busjes werken met GPS, en gebruiken radarsystemen om een driedimensionaal beeld van de omgeving samen te stellen. Uiteindelijk moeten de zelfrijdende auto's efficiënter worden dan 'gewone' auto's, doordat ze minder brandstof verbruiken en filevorming tegen kunnen gaan.

De proef moet volgende maand nog worden goedgekeurd door Provinciale Staten. De proef begint in december en duurt aanvankelijk een half jaar.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten