George Ferris Valentijnsdag Google Doodle

© CIDimport

George Ferris Valentijnsdag Google Doodle

Geplaatst: 13 februari 2013 - 23:07

Aangepast: 27 augustus 2022 - 04:42

Redactie ID.nl

De Google Doodle van vandaag viert zowel Valentijnsdag als de 154e geboortedag van George Ferris; de uitvinder van het reuzenrad (Ferris Wheel). Het betreft een interactief logo waarbij je door het draaien van het reuzenrad dieren aan elkaar koppelt voor een date.

De interactieve Google Doodle laat een kermis zien met in het midden tweemaal een reuzenrad die de twee o's in het woord 'Google' vormen. Door middel van het drukken op een hartjes-knop kun je de attractie in gang zetten en worden er twee dieren aan elkaar gekoppeld. vervolgens krijg je een afbeelding van de date te zien van de betreffende dieren. 

George Ferris Valentijnsdag Google Doodle-16359261

© CIDimport

George Ferris Valentijnsdag Google Doodle-16359262

© CIDimport

George Washington Gale Ferris

George Washington Gale Ferris, Jr. werd in 1859 geboren in  Galesburg, Illinois. In 1891 schreven de organisatoren van de World's Columbian Exposition een wedstrijd uit voor Amerikaanse ingenieurs. De opdracht luidde om een monument voor de expositie in Chicago te ontwikkelen dat de Eiffeltoren, die voor de internationale expositie in 1889 was gebouwd, moest overtreffen. Het moest origineel, gewaagd en uniek zijn.

 Reuzenrad beetje te gewaagd?

De 32-jarige George Ferris trok naar Chicago en presenteerde zijn plan voor de bouw van een Ferris Wheel (reuzenrad) die het mogelijk maakte voor bezoekers om de hele expositie te overzien. Hoewel de organisatoren om een gewaagd monument hadden gevraagd, vonden ze het reuzenrad er op papier al gevaarlijk uitzien. Ferris hield vol en liet zijn plannen beoordelen door andere ingenieurs. Die zagen er geen gevaar in en de organisatoren gingen overstag, niet in de laatste plaats omdat Ferris ook investeerders had gevonden voor de bouw van het reuzenrad. Hij wist 400.000 dollar bij elkaar te krijgen en begon met de bouw. 

George Ferris Valentijnsdag Google Doodle-16359263

© CIDimport

Ferris Wheel

Het Ferris Wheel  beschikte over 36 cabines, elk met 40 draaiende stoelen. in totaal konden er 60 man in de cabine dus in bood het reuzenrad plek voor 2160 personen. Het rad deed er 20 minuten over om tweemaal rond te draaien, eenmaal om iedereen te kunnen laten instappen en de ander voor de rit van een kleine 10 minuten. Het rad trok dagelijks 38.000 klanten die 50 dollarcent voor een ritje betaalden. Van de 750.000 dollar winst kreeg Ferris en zijn investeerders naar eigen zeggen niet het deel waar ze recht op hadden. Hij voelde zich bestolen door het bestuur en spande een proces aan.

In 1896 overleed George Ferris in het ziekenhuis aan een virus. Het Ferris Wheel hield het langer uit en werd in 1906 gesloopt. Het had toen al meer dan 2,5 miljoen passagiers rondgedraaid.

Voor een overzicht van andere Valentijns Google Doodles zie dit overzicht.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten