Gephotoshopte Julia Roberts verbannen in Engeland

© CIDimport

Gephotoshopte Julia Roberts verbannen in Engeland

Geplaatst: 28 juli 2011 - 07:02

Aangepast: 19 september 2022 - 13:40

Redactie ID.nl

De Advertising Standards Authority in het Verenigd Koninkrijk heeft besloten om een advertentie met het gezicht van Julia Roberts te verbieden. Het gezicht van Julia Roberts zou onterecht de indruk wekken dat het cosmetische product van L’Oreal dit effect weet te bereiken terwijl het in werkelijkheid Photoshop is geweest.

Gephotoshopte Julia Roberts verbannen in Engeland

Elke foto wordt tegenwoordig bewerkt maar wanneer het product waarvoor wordt geadverteerd de huid gaaf zou moeten maken en in werkelijkheid photoshop is gebruikt voor het gladstrijken van het gezicht, dan riekt dar naar misleiding. In dat geval geeft het een onrealistisch beeld van de effecten van het product.

Gephotoshopte Julia Roberts verbannen in Engeland-16479499

© CIDimport

Koppensnellen

Niet alleen de advertentie met het hoofd van Julia Roberts is in de ban gedaan, ook model Christy Turlington op een andere advertentie van L’Oreal moest er aan geloven. De Advertising Standards Authority (ASA) kwam tot het besluit toen wetgever Jo Swinson aangaf dat zij van mening is dat het hier om misleidende reclame gaat. Hoewel ze zich er van bewust is dat het overmatige gebruik van retouchering tegenwoordig eerder regel dan uitzondering is, vindt ze dat Turlington en Roberts van nature al mooi zijn en dit niet nodig hebben. De reclame is door het excessieve retoucheren en de functie van het product misleidend.

Reactie L’Oreal

L’Oreal geeft toe dat de foto’s geretoucheerd zijn maar stelt dat hetzelfde effect kan worden bereikt door het gebruik van hun producten. Toch apart dat er dan toch geretoucheerd moest worden. Een woordvoerder van ASA kwam tot het besluit om de advertenties te verbieden omdat L’Oreal niet wilde laten zien in welke mate de foto’s waren geretoucheerd, een eis die de ASA kan stellen. De enige mogelijkheid daarop was het verbieden van de advertenties.


Op internet zijn veel voorbeelden te vinden van foto’s waarop duidelijk te zien is hoe foto’s worden bijgewerkt in photoshop zoals hier en hier.

Gephotoshopte Julia Roberts verbannen in Engeland-16479500

© CIDimport

Voorbeeld van retoucheerwerk

[Via: Digitaltrends]

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten