Gevaar AI op voortbestaan mensheid onderzocht door universiteit

© CIDimport

Gevaar AI op voortbestaan mensheid onderzocht door universiteit

Geplaatst: 26 november 2012 - 11:58

Aangepast: 27 augustus 2022 - 05:21

Redactie ID.nl

The Centre for the Study of Existential Risk (CSER) aan de universiteit van Cambridge start onderzoek naar de dreiging van kunstmatige intelligentie (AI) op het voortbestaan van de mensheid. 

Robotten die zich tegen hun schepper keren is een populair thema in vele science-fiction films zoals HAL900 uit 2001 A Space Odyssey en de Terminator uit de Terminator-reeks. De University of Cambridge gaat na in hoeverre het ‘fictie’ blijft of dat er een rieel gevaar gaat ontstaan door atrificial intelligence (AI) die zich tegen de mensheid keert. Naast de gevaren van AI onderzoekt de universiteit nog drie andere gevaren die de mensheid bedreigen: klimaatverandering, atoomoorlogen en losgeslagen biotechnologie.

Gevaar AI op voortbestaan mensheid onderzocht door universiteit-16432117

© CIDimport

Einde van de mensheid

Medeoprichter van CSER is kosmoloog en schrijver Lord Rees die in zijn boek Our Final Century uit 2003 voorspelt dat de zelfdestructie van de mens nog voor deze eeuwwisseling het einde van de mensheid kan betekenen. Met de snelle technologische vooruitgang wordt AI ook steeds geavanceerder en het gevaar dat het zich tegen ons keert groter. 

Bepaalt zij straks hoe wij ons gaan gedragen?

Singularity

In dit verband wordt er vaak gesproken over ‘technical singularity’: Een tijd in de toekomst waar de technologische vooruitgang zo snel gaat dat mensen met hun tegenwoordige intelligentie de resulterende maatschappij niet meer kunnen begrijpen. Het kan het bestaan betekenen van zogenaamde ‘artilects’ of Artificial General Intelligence (AGI); een soort 'opperwezen' met kunstmatige intelligentie die de onze ver overstijgt. De eerste tekenen zagen we al met de schaakcomputer en nog recenter de IBM Watson die mensen al in een spelprogramma wist te verslaan.

Gevaar AI op voortbestaan mensheid onderzocht door universiteit-16432120

© CIDimport

IBM Watson in de Amerikaanse spelshow Jeopardy

Apocalypse

Er zijn al verschillende boeken geschreven over fenomenen als singulariteit en kunstmatige intelligentie (bijvoorbeeld door Ray Kurzweil) en documentaires als Apocalypse (zie video onder) gaat o.a. in op de ethische afwegingen bij het creëren van een hogere (kunstmatige) intelligentie dan de onze:

[Via: Dailymail]

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten