Goedkoper mobiel internetten in de EU

© CIDimport

Goedkoper mobiel internetten in de EU

Geplaatst: 1 juli 2013 - 05:58

Aangepast: 27 augustus 2022 - 03:42

Redactie ID.nl

De roamingtarieven worden vandaag weer een stuk lager.  Door de roamingverordening van de Europese Unie wordt dataroaming en bellen een weer stuk goedkoper tussen EU-landen (36%). PvdA en CDA willen helemaal een einde aan extra data roamingkosten in 2015.

Telecomproviders ontvangen enorme winstmarges ontvangen op roaming in het buitenland terwijl die eigenlijk nergens op gestoeld zijn. De EU vecht deze kosten aan. Tussen 2007 en nu is de markt voor dataroaming met 630% gegroeid, door ingrijpen van de EU is dataroaming sinds vandaag 91% goedkoper dan in 2007. Ook bellen en sms-en is sinds 2007 met meer dan 80% gedaald tot het huidige niveau. Vandaag treedt Kroatie tot de EU toe waardoor de nieuwe tarieven ook voor dat land gelden. Dat betekent dat datakosten nu 15 keer lager worden dan voorheen en bellen en sms-en naar een ander land wordt 10 keer goedkoper.

Nieuwe retailprijsplafonds (exclusief btw)

 

1 juli 2012

1 juli 2013

1 juli 2014

Gegevens (per MB)

70 cent

45 cent

20 cent

Uitgaande gesprekken (per minuut)

29 cent

24 cent

19 cent

Inkomende gesprekken (per minuut)

8 cent

7 cent

5 cent

Sms (per sms-bericht)

9 cent

8 cent

6 cent

Meer geld overhouden voor de zomer

De telecomproviders mogen niet boven deze tarieven zitten, wel eronder. Vicevoorzitter van de Commissie Neelie Kroes: "De EU moet relevant zijn voor het dagelijks leven van de mensen. De recente prijsverlagingen zorgen ervoor dat mensen meer geld overhouden voor de zomer, en zijn een belangrijke stap om voorgoed een einde aan deze hoge tarieven te maken. Ze zijn goed voor zowel consumenten als bedrijven, omdat ze angst uit de markt halen en de markt laten groeien".
 

Nog meer besparen

Voor wie de verlaging nog niet ver genoeg gaat, in het  nieuwe extra dikke nummer van Computer Idee (vanaf morgen 2 juli in de winkel) lees je

nog meer tips om de telefoonkosten in het buitenland te drukken

.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten