Google doodle biedt antwoord op de vraag 'wat is het mechanisme van Antikythera?' 2017-05-17T00:25:43

Review: Lenovo Moto G5

Overzicht in je PowerPointpresentatie

Google doodle biedt antwoord op de vraag 'wat is het mechanisme van Antikythera?'

Google doodle biedt antwoord op de vraag 'wat is het mechanisme van Antikythera?'

Wat is het mechanisme van Antikythera? Deze vraag zit achter de Google doodle van vandaag verstopt. Een intrigerende vraag met een al even intrigerend antwoord!

Het mechanisme van Antikythera werd in 1901 opgedoken in de buurt van het gelijknamige eiland. Al snel werd duidelijk dat er iets heel bijzonders was gevonden. Het ging namelijk om een geavanceerde analoge computer. De processor wordt gevormd door een hele reeks kien in elkaar grijpende tandwielen. Door op het bedieningspaneel een datum in te stellen kunt u snel achterhalen wanneer bijvoorbeeld een zonsverduistering is te verwachten. Tegelijkertijd waren ook culturele hoogtepunten in de digitale agenda verwerkt, zoals bijvoorbeeld de Olympische Spelen. En er kon in twee richtingen gezocht worden, feitelijk een mechanische PDA dus.

Puzzel

Het opgedoken mechaniek is helaas niet helemaal compleet en het bestaat uit brokstukken. Na het maken van röntgenfoto's is echter veel betreffende de werking achterhaald. Zoveel dat - deels op basis van aannames - een werkend model is gemaakt. Daaruit bleek al snel dat de gebruikte techniek z'n tijd ver vooruit was. Pas in de achttiende eeuw was men opnieuw in staat om zo'n ingewikkeld 'uurwerk' in elkaar te zetten. Zonder meer een Google doodle waard!


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.

blog comments powered by Disqus


Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord