Google Earth helpt Indiër biologische moeder vinden

© CIDimport

Google Earth helpt Indiër biologische moeder vinden

Geplaatst: 16 april 2012 - 07:59

Aangepast: 27 augustus 2022 - 06:59

Redactie ID.nl

Saroo Brierley had geen Jaap Jongbloed en de redactie van Vermist nodig, hij wist zijn biologische moeder zelf in India te vinden met behulp van Google Earth.

De man werd op vijfjarige leeftijd gescheiden van zijn familie. In 1986 reed hij met zij broer mee in de trein waar ze als schoonmakers werkten. Het was ’s avonds laat en Brierley besloot op een treinstation even de ogen te sluiten, er van uitgaande dat zijn broer hem zou wakker maken als de trein weer zou vertrekken. Dit gebeurde echter niet zodat hij pas 14 uur later wakker werd. Hij sprong in de trein die op dat moment op het station stond maar dat was niet de trein waarin zijn broer zat. Hij arriveerde in het getto van Calcutta en bedelde op straat om in leven te blijven. Hij werd uiteindelijk opgenomen door een weeshuis en werd zo geadopteerd door een stel uit Australië.


Google Earth

Naarmate hij ouder werd, groeide ook het verlangen om te weten te komen waar hij precies vandaag kwam. De naam van de stad kende hij niet maar hij wist wel dat hij 14 uur had geslapen voordat hij in Calcutta aankwam. Hij vermenigvuldigde de gemiddelde snelheid van een trein in Indie met 14 uur en tekende een cirkel rond Calcutta waarvandaan hij vertrokken kon zijn. Op Google Earth vond hij het stadje Khandwa en zoomde daarop in. Op de satelietbeelden in Google Earth zag hij een waterval en hij herinnerde zich  dat hij daar als kind vaak speelde. Hij reisde af naar Khandwa en met de herinneringen; de namen van zijn familie en een foto van hemzelf als vijfjarig jongetje, wist hij met wat navraag uiteindelijk het huis van zijn moeder te vinden.

Google Earth helpt Indiër biologische moeder vinden-16254053

© CIDimport


Reünie

Zijn moeder was in shock en sprakeloos. Ze vreesde al dat haar zoon was overleden, net als haar andere zoon. Een maand nadat Brierely werd vermist, werd zijn broer namelijk dood (in twee stukken) op de rails gevonden. Filmproducenten lijken inmiddels al interesse te tonen voor het verhaal van Brierley dus een Slumdog Millionaire-achtige film zit er wellicht aan te komen. Brierely is inmiddels weer terug in Tasmanië, Australië en onderhoudt sindsdien contact met zijn moeder.

[Via: BBC]

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten