Google gaat kwetsende zoeksuggesties verwijderen 2016-12-06T14:34:31

Amazon opent supermarkt van de toekomst

Review: TomTom Via 62

Google gaat kwetsende zoeksuggesties verwijderen

Google gaat kwetsende zoeksuggesties verwijderen

Google gaat kwetsende zoeksuggesties verwijderen uit de zoekbalk. De zoekgigant onderneemt actie nadat verschillende media dit hadden aangekaart.

Aanvullen

Als je in Google een vraag invult, vult de zoekmachine deze doorgaans aan. De zoeksuggesties worden gebaseerd op vaak gestelde vragen en de content die online staat. Doordat er kwetsende vragen worden gesteld en er artikelen online staan die deze bevestigen, ziet de gebruiker dit terug in de zoeksuggesties.

Google geeft aan dat ze kwetsende zoeksuggesties gaan aanpakken. Hoewel The Guardian het voorval ontdekte, zijn we op de redactie ook op zoek gegaan naar de zoeksuggesties in kwestie.

Om te kijken wat de gemiddelde Nederlander zich zoal afvraagt, begonnen we met de zoekterm 'waarom'. Zoals je ziet denkt Google dat best veel Nederlanders zich afvragen waarom zeewater zout is.

Moslims

Op het moment dat we vragen gaan stellen over Amerikanen, zie je al dat er een stereotypering naar boven komt. Op het moment dat we de bovenste vraag aanklikten, kregen we artikelen te zien die allemaal beweerden dat Amerikanen dom waren.


Als iemand uit nieuwsgierigheid zou Googlen naar moslims, krijgt diegene al snel een negatief beeld voorgeschoteld. Maar liefst 3 van de 4 suggesties leidden ons naar anti-islamitische websites.


 

Optreden

Het internet staat tegenwoordig bol met berichten over domme Amerikanen en gevaarlijke Moslims. Toch wil Google dit niet laten terugkomen in de zoeksuggesties. De suggesties worden gegenereerd met een algoritme dat is gebaseerd op activiteiten en interesses van de gebruikers. Doordat 15 procent van de dagelijkse zoektermen nieuw is, kan er al snel een vertekend beeld ontstaan.

Google beweert dat er constant wordt gewerkt aan het verbeteren van het algoritme. Hoewel de techgigant beweert dat ze actie hebben ondernomen, is de Nederlandse Google op het moment van schrijven nog behoorlijk bevooroordeeld.

Tay

Het is niet de eerste keer dat het internet slimme technologie een kwetsende overtuiging meegaf. De eerste chatbot van Microsoft, Tay, slingerde binnen 24 uur de meest racistische en hatelijke berichten de wereld in. De chatbot paste zijn berichten en chats aan op Tweets van de community en wat mensen tegen de chatbot zeiden.

 


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord