Google Glass net zo gevaarlijk in verkeer als smartphones

© CIDimport

Google Glass net zo gevaarlijk in verkeer als smartphones

Geplaatst: 26 september 2014 - 07:14

Aangepast: 27 augustus 2022 - 00:35

Redactie ID.nl

Google Glass gebruiken is tijdens het rijden net zo gevaarlijk als sms'en, e-mailen of Whatsappen op een smartphone. Dat blijkt nu voor het eerst uit Amerikaans onderzoek.

Volgens onderzoekshoofd Ben Sawyer pretendeert Google ten onrechte dat Google Glass minder afleidend is in het verkeer dan inkomende berichten op een telefoon, omdat je ogen in principe meer op de weg blijven gericht.

"Kijken is niet hetzelfde als zien," aldus Sawyer. "In gedachten ben je zowel bij Google Glass als bij het spelen met je smartphone met andere dingen bezig dan met het verkeer, welke kant je ook opkijkt." 

Remmen

Tijdens het onderzoek werden 40 autorijders in een gesimuleerde omgeving geconfronteerd met een wiskundig probleem, op hun wearable en op hun smartphone. Vervolgs trapte er voor hen een auto op de rem, en werd gemeten hoe lang het duurde voor de afgeleide bestuurders zelf op de rem duwden.

Eigen verantwoordelijkheid

Volgens Sawyer is wel gebleken dat Google Glass-gebruikers naderhand sneller de situatie weer onder controle hebben, omdat ze de weg voor zich sneller zien dan smartphonegebruikers. Een woordvoerder van Google laat weten dat de Glass-bril niet is bedoeld als afleidingsmiddel en dat gebruikers ervan verantwoordelijk zijn voor hun eigen veiligheid.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten