Google krijgt veel verwijderverzoeken overheden

© CIDimport

Google krijgt veel verwijderverzoeken overheden

Geplaatst: 18 juni 2012 - 12:55

Aangepast: 27 augustus 2022 - 06:31

Redactie ID.nl

Google krijgt steeds meer verzoeken van overheden binnen met de vraag om gevoelige informatie te verwijderen. Dit blijkt uit het transparantierapport van Google.

Het aantal verzoeken is sinds de tweede helft van 2011 flink toegenomen. Nederland heeft opvallend weinig verzoeken bij Google ingediend. Tussen juni en december 2011 heeft Nederland slechts 10 verzoeken ingediend. Dit aantal is te klein om iets over de censuur in ons land te kunnen zeggen. Spanje diende in tegenstelling tot Nederland veel verzoeken in, 270 om precies te zijn. Het ging hierbij over negatieve informatie over publieke figuren. Het aantal verzoeken van Spanje is binnen een half jaar sterk gestegen.

Als een overheid een verzoek indient, wil dit nog niet zeggen dat Google dit verzoek gaat inwilligen. Google zegt zelf vaak verzoeken van overheden af te wijzen. Een recent voorbeeld is een video van een Canadees die over zijn paspoort urineert en het daarna door het toilet spoelt. De Canadese overheid vroeg om verwijdering maar Google wees dat verzoek af.

[Via: NOS]

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten