© CIDimport

Google Maps: Volg de Kerstman!

Geplaatst: 23 december 2011 - 12:43

Aangepast: 27 augustus 2022 - 07:43

Redactie ID.nl

Als op Kerstavond de Kerstman met zijn slee vertrekt van de Noordpool, zal menigeen meteen naar zijn computer rennen.  Zijn tocht over de wereld is namelijk live te volgen op internet.

De daarvoor benodigde data wordt verzameld door NORAD – het acroniem van North American Aerospace Defense Command. Deze militaire organisatie houdt het luchtruim boven de Verenigde Staten en Canada in de gaten.

Satelieten volgen de Kerstman

Op Kerstavond wijdt NORAD zich volledig aan het tracken van de Kerstman. Zodra hij van de Noordpool vertrekt, wordt zijn positie met radar en satellieten opgepikt. De satellieten, die op bijna 36.000 kilometer hoogte rond de aarde cirkelen, zijn uitgerust met infrarood-sensoren. Volgens Norad slaan zij bij het vinden van de Kerstman vooral aan op de neus van Rudolph (u weet wel, the red-nosed reindeer). Tijdens zijn vlucht wordt hij gefilmd door tientallen hooggevoelige 'Santa Cams', die op strategische plekken overal ter wereld zijn geplaatst.

Straaljagers en rendieren

Wanneer de kerstman tenslotte het Amerikaanse luchtruim binnenvliegt, wordt hij verwelkomd door straaljagerpiloten. De piloten (in hun F-15, F-16 of the F-22) werken deze bijzondere avond graag: het is voor hen een voorrecht om een stukje mee op te vliegen met de kerstman en zijn beroemde rendieren: Dasher, Dancer, Prancer, Vixen, Comet, Cupid, Donner, Blitzen en natuurlijk Rudolph.

Alle verzamelde data wordt ook meteen doorgezet naar Google Maps en Google Earth zodat iedereen de reis van de kerstman volgen kan..

Kerstman live volgen? 

Dat kan vanaf acht uur morgenochtend (want begint de Kerstnacht in de Verenigde Staten, waar de meeste ‘ afnemers’ van Santa’s cadeaus zitten) via de site van Norad: http://www.noradsanta.org/en/index.html


Een impressie van afgelopen jaar zie je hieronder:

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten