Google moet privacyschendende resultaten verwijderen

© CIDimport

Google moet privacyschendende resultaten verwijderen

Geplaatst: 13 mei 2014 - 10:04

Aangepast: 27 augustus 2022 - 01:35

Redactie ID.nl

Zoekmachines als Google kunnen verplicht worden om zoekresultaten met privacygevoelige informatie te verwijderen. Dat concludeert het Europese Hof van Justitie naar aanleiding van een zaak die een Spanjaard had aangespannen.

Via Google was een artikel over de man te vinden uit 1998. Het ging om een krantenstuk waarin stond dat de man verplicht was zijn huis te verkopen vanwege ernstige schulden. Volgens de Spanjaard schaadt het artikel nog steeds zijn reputatie. Hij klaagde Google aan om het artikel verwijderd te hebben. Hij moest zijn zaak aanvechten tot het Europees Hof van Justitie.

Recht te worden vergeten

Dat concludeert vandaag dat de man het "recht heeft te worden vergeten." Het artikel stond wel rechtmatig op internet, maar volgens het Hof is het op het internet moeilijk dit soort informatie op relevantie in te schatten. Zo is het makkelijk een verkeerd profiel van de man te schetsen wanneer je hem opzoekt op internet, concludeert de rechter.

Volgens het Hof is dat in strijd met het recht op een privéleven en het recht op bescherming van zijn persoonsgegevens.

Relevant

Het Hof stelt daarnaast dat het ook in de toekomst mogelijk moet zijn voor mensen om zichzelf van het internet te laten verwijderen. Dat moet kunnen zolang de informatie niet meer relevant is. Wel moeten artikelen over personen met een publieke functie, zoals politici, gewoon online blijven staan.

Wettelijk beschermd

Het is de eerste keer dat een dergelijke uitspraak wordt gedaan over het 'recht om te vergeten'. Dat begrip is al jaren onderwerp van discussie. Eerder werd namelijk gesteld dat Europeanen daar niet wettelijk tegen beschermd zijn.

Ook is het een belangrijke uitspraak omdat Google zich aan de Europese wet moet houden, en niet alleen aan de Spaanse of Amerikaanse.

Google zelf is niet blij met de uitspraak. Volgens de zoekgigant zet de uitspraak "de deur open naar censuur."

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten