Google presenteert zelfrijdende auto zonder stuur en pedalen

© CIDimport

Google presenteert zelfrijdende auto zonder stuur en pedalen

Geplaatst: 28 mei 2014 - 05:09

Aangepast: 27 augustus 2022 - 01:28

Redactie ID.nl

Google heeft een prototype gepresenteerd van zijn eigen zelfrijdende auto. Het voertuig heeft geen stuur en geen pedalen. En ziet er niet uit.

Google gebruikte tot nu toe alleen nog maar bestaande auto's die het autonoom maakte, maar de internetgigant wil uiteindelijk zijn eigen auto's gaan produceren. In de auto passen 2 personen.

Geen menselijke interventie

De auto heeft geen gas- en rempedaal en geen stuur. Dat moet meer ruimte bieden voor de passagier. Wel is er een startknop aanwezig om de volledig elektrische motor aan en uit te zetten, en een scherm waarop route-informatie kan worden weergegeven. Voor noodsituaties waarbij toch ingegrepen moet worden, is er ook een paniekknop aanwezig waarmee de auto zichzelf veilig in de berm parkeert.

De auto heeft nog wel wat beperkingen. Zo kan het voertuig slechts 40 kilometer per uur rijden. Er moet eerst grondig getest worden met het voertuig, wat Google deze zomer wil gaan doen.

Veiliger

Het prototype is vooral gericht op veiligheid. De auto's kunnen via sensoren aan alle kanten van de auto de dode hoeken zien, waarmee veel ongelukken worden voorkomen. Ondanks (of misschien wel juist omdát) de auto's geen mogelijkheid tot zelfbesturing aanbieden, zijn ze veel veiliger dan reguliere auto's op de weg. De autonome auto's waarmee Google al sinds 2007 experimenteert maken vrijwel nooit ongelukken en krijgen amper bekeuringen.

Waar Google in het verleden nog koos om bestaande auto-modellen autonoom te maken, zoals die van Fiat of Mercedes, is het voor het eerst dat het bedrijf met een eigen model komt. Wees eens eerlijk, is dit nou mooi?

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten