Google splitst op: Wat nu?

© CIDimport

Google splitst op: Wat nu?

Geplaatst: 11 augustus 2015 - 12:08

Aangepast: 26 augustus 2022 - 22:03

Redactie ID.nl

Google gaat zich opsplitsen. Het bedrijf kondigde gisteravond aan dat de diverse afdeling uit elkaar worden getrokken, die voortaan onder een algemeen merk vallen genaamd 'Alphabet'. Wat betekent dat in de praktijk? Stopt Google er nu mee?

1. Hoe zit Google nu in elkaar?

Google begon in 1998 als zoekmachine, maar werd de jaren daarna steeds diverser. Eerst kwamen er video-websites (YouTube) bij, later ook kaarten (Maps) en email (Gmail). Maar hoewel die onderdelen allemaal nog met elkaar te maken hebben, is Google in zijn 17 levensjaren wel héél erg divers geworden.

Zo heeft het bedrijf een afdeling die slimme auto's maakt, biedt het internet aan via weerballonnen, en heeft het een bedrijf overgenomen dat slimme thermostaten en rookmelders maakt (Nest). En dan zijn er nog de bedrijven die bijna niets met internet te maken hebben, zoals de afdeling Calico, dat onderzoek doet naar het verlengen van het menselijk leven.

Omdat Google zó divers is geworden, is het niet meer logisch om alles onder één bedrijfsnaam te laten vallen. Je denkt bij 'Google' namelijk nog steeds aan die zoekmachine, maar niet aan slimme huishoudartikelen.

2. Wat gaat er nu gebeuren?

Google gaat duidelijker onderscheid maken in zijn diensten. Het zoekgedeelte (Google.com), en de aanverwante webdiensten zoals YouTube en Maps, blijven allemaal onder de Google-paraplu vallen. Die Google-paraplu valt dan weer onder een grotere paraplu, die 'Alphabet' heet.

Alle andere bedrijven en divisies, zoals de slimme auto's of de Nest-thermostaten, vallen onder de rest van Alphabet. Dat bedrijf wordt voortaan geleid door Larry Page en Sergey Brin, de oprichters van Google.

3. Wat merk ik daarvan?

Niks. De opsplitsing is vooral bedrijfstechnisch slim. Het maakt het namelijk makkelijk voor de bazen van het bedrijf om aparte afdelingen aan te sturen, en om een koers voor het hele bedrijf te bepalen.

Alles blijft gewoon werken zoals het dat deed. Je kunt nog steeds zoeken op Google, routes plannen via Maps, emails versturen in Gmail en (als jij één van dat handjevol gebruikers bent) dingen 'plus één'en' op Google+. Ook wanneer je een slimme Nest-thermostaat gebruikt blijft dat gewoon werken.

De namen van de diensten blijven gewoon hetzelfde. Google.com blijft bestaan, en je telefoon draait nog steeds op Android.

4. Ik heb aandelen in Google, veranderen die wel?

Die blijf je gewoon houden, al verandert de naam ervan wel naar 'Alphabet'. Ook de waarde en de hoeveelheid aandelen blijft hetzelfde. Of eigenlijk beter nog: Ze worden heel veel meer waard. De koers steeg namelijk bijna 20% nadat Google het nieuws bekend maakte.

5. Waarom doet Google dit?

Google heeft een aantal redenen om te veranderen, maar die zijn vooral bedrijfstechnisch interessant. Het gebeurt onder andere om Google sterker te maken, en om privacy-zorgen weg te nemen bij bepaalde diensten. Als je een gedetailleerde analyse wil lezen, kun je terecht bij onze collega's van PCM.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten