Google verwerkt half miljard verwijderverzoeken piraterij-links

© CIDimport

Google verwerkt half miljard verwijderverzoeken piraterij-links

Geplaatst: 3 oktober 2014 - 08:36

Aangepast: 27 augustus 2022 - 00:31

Redactie ID.nl

Auteursrechthebbende organisaties hebben Google in drie jaar tijd een half miljard keer verzocht zoekresultaten te verwijderen die doorverwijzen naar websites die illegale downloads aanbieden.

Dat blijkt uit onderzoek van Torrentfreak, die daarvoor Google's transparantierapport van de afgelopen jaren analyseerde. Onder de links bevinden zich onder meer twee miljoen verwijzingen naar The Pirate Bay.

Daarbij valt op dat dergelijke verzoeken telkens vaker voorkomen. Bijna de helft van alle verzoeken is gemaakt in de eerste helft van 2014. De afgelopen maand alleen al gaat het om duizenden verwijzingen naar onder meer Rapidgator, Rapidshared, 4shared en verscheidene torrentwebsites.

Niet genoeg

Hoewel Google zijn best doet zoveel mogelijk links te verwijderen zodra auteursrechten worden geschonden, doet de zoekgigant volgens de rechthebbenden nog niet genoeg.

Eerder stelde een woordvoerder van de British Phonographic Industry (BPI) nog dat 'ondanks dat Google al tien miljoen keer is gezegd dat de content op 4shared illegaal is, het nog steeds het eerste zoekresultaat is als je zoekt naar een mp3 van Calvin Harris.' Van alle organisaties heeft het BPI de afgelopen maand de meeste verwijderverzoeken ingediend.

Volgens het BPI is het voor Google zo simpel als het aanpassen van het zoekalgoritme en de firma hoopt dat Google dit dan ook snel doet. Google geeft echter aan dat muziekuitgevers zelf ook wel iets harder mogen lopen, om muziekliefhebbers betere legale alternatieven te bieden.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten