Google verwijdert vervelende berichten uit zoekresultaten

© CIDimport

Google verwijdert vervelende berichten uit zoekresultaten

Geplaatst: 4 juli 2014 - 08:08

Aangepast: 27 augustus 2022 - 01:16

Redactie ID.nl

Google lijkt nog strenger te censureren en stopt niet alleen met het tonen van porno-advertenties, maar laat nu ook negatieve artikelen over bekende personen niet meer zien. De zoekmachine geeft de artikelen niet meer op in de zoekresultaten vanwege het ‘recht om vergeten te worden’.

Waarschijnlijk worden er meer pagina’s onvindbaar via Google. Daar zijn de kranten het niet mee eens: zo is The Guardian verbolgen over het ‘verzwijgen’ van nieuws en spreekt van censuur. Tot de geblokkeerde berichten behoort een artikel over de inmiddels gestopte Schotse voetbalscheidsrechter Dougie McDonald. In 2010 gaf hij een penalty aan Celtic, die hij later – tot woede van de fans – weer introk. McDonald loog dat hij de beslissing op advies van zijn assistent nam. De drie berichten die The Guardian over de affaire schreef zijn nu niet meer te vinden.

Google verwijdert vervelende berichten uit zoekresultaten-15990673

© CIDimport

Miljardenverliezen

Hetzelfde geldt voor een weblog van de BBC uit 2007 over topman Stan O’Neal en de miljardenverliezen van de zakenbank Merrill Lynch. De berichten zijn niet van het internet gehaald: ze zijn nog wel gewoon op de sites van de kranten te vinden. Als je zoekt op exacte zoektermen uit de berichten worden ze ook in je zoekresultaten getoond.

Uitspraak Europees Hof

Dat de berichten zijn verwijderd heeft te maken met een uitspraak van het Europees Hof in mei. Een Spanjaard eiste het ‘recht om vergeten te worden’ op en het Hof stelde vervolgens dat Google pagina’s bij klachten uit zoekresultaten moet verwijderen, als die ‘niet langer relevant, inadequaat of irrelevant’ zijn. Google heeft inmiddels al meer dan 50.000 van deze verzoeken ontvangen en begon vorige week met het verwijderen van resultaten.

Verstanding?

Maar of het verstandig is om deze berichten te verwijderen, dat is de vraag. Want wie bepaald precies of iets ‘niet langer relevant, inadequaat of irrelevant’ is? 

 

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten