Google: Vorig jaar 39 miljoen malafide Android-apps gestopt

© CIDimport

Google: Vorig jaar 39 miljoen malafide Android-apps gestopt

Geplaatst: 16 maart 2018 - 08:00

Aangepast: 26 augustus 2022 - 16:06

Redactie ID.nl

Vorig jaar identificeerde de Play Protect-dienst van Google 39 miljoen potentieel malafide app-installaties. Sinds 2016 vindt er op de achtergrond bij Android-smartphones dagelijks in plaats van wekelijks een virusscan plaats, en dat blijkt ook wel nodig.

De cijfers blijken uit een nieuw Android-veiligheidsrapport van Google. Volgens Google vond een aanzienlijk deel (35 procent) van alle infecties plaats terwijl een toestel offline was en Play Protect dus niet kon opletten. Om dat euvel te verhelpen, werkt Play Protect sinds oktober ook offline. 

Ook nieuw is dat apps niet meteen worden verwijderd, maar enkel worden stopgezet. Google wil namelijk die keuze aan de gebruiker zelf overlaten. Play Protect scande in 2017 23 miljoen nieuwe apps, 65 procent meer dan in 2016. Het merendeel van de infecties wordt gevonden door machine learning, inmiddels zo'n 60 procent.

Treble

In het rapport staat Google ook nog even stil bij Project Treble en wat dat voor de veiligheid van smartphones kan betekenen. Bij toestellen die Treble ondersteunen, zijn de Android-kern en de schil van de fabrikant van elkaar losgekoppeld. Op die manier kunnen Android-updates sneller worden doorgevoerd. Toch zijn er nog maar een handjevol toestellen die hier gebruik van maken.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten