GPS eenvoudig te hacken 2013-11-04T15:32:47

Boeing 737-cockpit in de kinderkamer

Archify: Websites en berichten archiveren

GPS eenvoudig te hacken

GPS eenvoudig te hacken

Uit onderzoek aan de universiteit van Texas blijkt het werelwijde GPS-systeem makkelijk te hacken. Door eenvoudige middelen kunnen kwaadwillenden het GPS-signaal verstoren ('spoofen') en vliegtuigen en boten van koers laten veranderen.

Een laptop, kleine antenne en een elektronische GPS-spoofer, bij elkaar een waarde van zo’n 3000 dollar, blijken genoeg om het GPS syteem te hacken. Todd Humphreys en zijn team van studenten van de universiteit van Texas wisten op deze manier een luxe jacht van bijna 65 meter van koers te laten wijken. Zo kon het luxe jacht van 80 miljoen dollar naar een locatie naar keuze worden geloodst door het navigatiesysteem van de boot te foppen. In onderstaande video zie je de werking van de hack:

Het GPS-systeem aan boord slaat geen alarm en is in de veronderstelling de juiste koers te varen. Ook de stuurlui op de boot merkten er niets van dat ze uit de koers vaarden. Overigens werd het experiment met goedkeuring van kapitein van het jacht uitgevoerd maar terroristen en criminelen weten natuurlijk wel raad met de mogelijkheden die deze hack biedt. 

GPS-kwetsbaarheid bekend bij Amerikaanse regering

Humphreys gebruikte de techniek al eerder om de controle over een drone over te nemen. Op basis daarvan werd hij door de Amerikaanse regering en ook het Pentagon en CIA ondervraagd. De Amerikaanse autoriteiten zijn dus op de hoogte van deze kwetsbaarheid in het werelwijde GPS-systeem. Volgens Humphreys doet de regering er weinig aan om misbruik van de kwetsbaarheid te voorkomen. Met de drone kon de koers alleen worden verstoord maar het nieuwe experiment konden de studenten bepalen waar de boot heen ging ook ook wilde die aanvankelijk een andere koers varen.

[Via: Foxnews]


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord