Gratis af te halen in Amsterdam: IBM supercomputer!

© CIDimport

Gratis af te halen in Amsterdam: IBM supercomputer!

Geplaatst: 14 november 2012 - 14:37

Aangepast: 27 augustus 2022 - 05:27

Redactie ID.nl

Stichting Sara gevestigd op het Science Park in Amsterdam krijgt de komende maanden de snelste en groenste supercomputer van Nederland. Directeur Anwar Osseyran van Sara laat tegenover het Parool weten dat de oude supercomputer gratis meegenomen mag worden.

Uiteraard is de uitspraak met een knipoog; Anwar Osseyran van Sara zou het iedereen zelfs afraden om de oude IBM Huygens supercomputer af te komen halen. Je gaat volgens de Sara-directeur al failliet door de stroomrekening en daarbij komt dat de computer ook in beheer en onderhoud behoorlijk aan de prijs is. De Huygens wordt daarom nu milieuvriendelijk ontmanteld en de bruikbare delen worden gerecycled.


Top 20 supercomputer

De nieuwe Bull supercomputer verbruikt net zoveel energie maar is wel veel sneller en moet tegen 2014 in staat zijn om 1 biljard berekeningen per seconde te doen. Dat is gelijk aan een peta flop of 1000 teraflops. Ter vergelijking: de oude computer deed 65 teraflops en een Intel Core i7 van 3,2 Ghz doet 0,07 teraflops (70 gigaflops). Door de peta flop snelheid zou de supercomputer op dit moment een plekje in de Top 20 supercomputers innemen. De lijst wordt momenteel aangevoerd door de Cray Titan die ruim 17 peta flops haalt.

De peta flop van de supercomputer van Sara wordt ingezet voor berekeningen van zeespiegelstijgingen en simulaties van organen als hart en hersenen. De machine is stapsgewijs uit te breiden naarmate daar behoefte aan is.

Gratis af te halen in Amsterdam: IBM supercomputer!-16432545

© CIDimport

Voorbeeld van een supercomputer van Bull

IBM vs Bull

IBM en het Franse Bull waren in de strijd om de bestelling voor een supercomputer binnen te halen. Uiteindelijk koos Stichting Sara voor het Franse Bull dat ook al eerder de supercomputer van het KNMI leverde (58,2 teraflops). Computer Idee is nog met een aantal lezers op een open dag geweest om deze supercomputer, gevestigd in een bunker in De Bilt, in het echt te aanschouwen. De keuze tussen IBM en Bull was niet gemakkelijk maar volgens Anwar Osseyran was de supercomputer van Bull de snelste én de groenste. 
 

Energiebesparing

De vloeistof waarmee de computer gekoeld wordt, gaat op 35 graden het systeem in en komt eruit op 55 graden. Die energie gaat niet verloren want de afvalwarmte wordt gebruikt om de gebouwen te verwarmen. De aanschaf en exploitatie van de Bull supercomputer kost 14,5 miljoen euro (incl. energiekosten) in de komende jaar maar verdient zich in die drie jaar weer terug. Het systeem zal ook een nieuwe impuls zijn voor de Nederlandse kenniseconomie zo stelt de directeur van Sara.

[Via: Het Parool]

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten