Halloween - griezelen met Google

© CIDimport

Halloween - griezelen met Google

Geplaatst: 30 oktober 2014 - 22:12

Aangepast: 27 augustus 2022 - 00:16

Redactie ID.nl

Dat er toch ook wel voordelen aan globalisering zitten bewijst Halloween. Dit in onze contreien toch lang onbekende en onbeminde feest is aan een stevige opmars bezig. En dat zullen we volgens Google weten ook!

Met name bij katholieken is Allerheiligen natuurlijk een bekende jaarlijks terugkerende feestdag, in veel landen is het zelfs een nationale feestdag. In bijvoorbeeld Polen, België, Italië en delen van Duitsland hebben mensen daar officieel een dagje vrij. In Nederland is dat vergenoegen ons door ene kardinaal Alfrink afgepakt: hij verplaatste de viering naar de eerste zondag na 1 november. Minder bekend in Nederland was tot halverwege de jaren negentig Halloween, wat eigenlijk Allerheiligenavond betekent ofwel de avond vóór Allerheiligen. Het stamt af van een Keltisch feest waarin onder meer werd geloofd dat de doden op die dag herrezen en bezit namen van een levend lichaam voor het komende jaar. Even snel vooruitspoelend naar het heden is het ingrediënt 'zoekende zielen' natuurlijk prima commercieel uit te buiten en in de afgelopen eeuwen en decennia is er dan ook steeds meer toegevoegd aan dit feest dat zowel voor kinderen als volwassenen veel plezier op kan leveren. Verkleedpartijen met legers van zombies, spoken en andere griezelgevallen tot gevolg zijn het resultaat. Kinderen die in groepjes - verkleed en wel - 's avonds aan de deur om snoep komen bedelen - na eerst de bewoners angst aangejaagd te hebben - zijn ook in Nederland inmiddels een bekend fenomeen.

Internet

Dat Halloween ook in Nederland en België (en andere landen) steeds populairder wordt heeft natuurlijk alles te maken met internet. Ook als suffe Hollander ontkom je niet meer aan de Halloween-uitingen van Engelse en Amerikaanse bedrijven en eigenlijk krijgen dan ook steeds meer mensen het virus te pakken. Goed nieuws voor de commercie, want zij kunnen een feestje voor sinterklaas en kerst best gebruiken! En ach, wat let u om een leuke Halloweenplaatje als bureablad-achtergrond in te stellen?

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten