Groene Hart ziekenhuis lekt gegevens 500.000 patiënten

© CIDimport

Groene Hart ziekenhuis lekt gegevens 500.000 patiënten

Geplaatst: 9 oktober 2012 - 09:12

Aangepast: 27 augustus 2022 - 05:46

Redactie ID.nl

Tientallen medische dossiers en het volledige patiëntenbestand met informatie van bijna 500.000 mensen zijn jarenlang onvoldoende beveiligd geweest.

Tientallen medische dossiers en het volledige patiëntenbestand met informatie van bijna 500.000 mensen zijn jarenlang onvoldoende beveiligd geweest. Nu.nl meldde dit lek aan het ziekenhuis, waarna er een onderzoek werd ingesteld. De server is inmiddels van internet gehaald.

De server is inmiddels van het netwerk gehaald om herhaling te voorkomen. Op de server stonden een aantal medische dossiers, software pakketten en een volledig patiëntenbestand. In dat patiëntenbestand staan onder andere naam, adres en burgerservicenummer. Er wordt nog onderzocht wie er achter de inbraak zit en of er in het verleden vaker is ingebroken.

Genootschap van Hackende Huisvrouwen

Journalist Brenno de Winter van Nu.nl zou de informatie over het lek gekregen hebben van een lid van het Nederlands Genootschap van Hackende Huisvrouwen en het vervolgens hebben gemeld bij het ziekenhuis. Dit genootschap zegt veiligheidslekken en privacy issues aan het licht te brengen en zou alleen contact hebben met Brenno de Winter.

Volgens het bericht op Nu.nl zou de hackende huisvrouw echter slechts vluchtig hebben gekeken. In het onderzoek van het ziekenhuis, die overigens nog loopt, is echter duidelijk geworden dat er sinds 26 september 4 keer is ingebroken in de server. In totaal zijn er 1946 bestanden gekopieerd. Een woordvoerder van het ziekenhuis laat tegenover Computer Idee weten nog geen verdere informatie te hebben over de inbraak en zegt dat het onderzoek in volle gang is.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten