Grootste digitale camera krijgt 3200 Megapixel sensor

© CIDimport

Grootste digitale camera krijgt 3200 Megapixel sensor

Geplaatst: 11 november 2011 - 14:46

Aangepast: 27 augustus 2022 - 08:04

Redactie ID.nl

De U.S. Department of Energy commissie geeft groenlicht voor de ontwikkeling van ’s werelds grootste digitale camera met een resolutie van 3200 megapixel.

Eerder schreven we al over een camera met 268 MP maar dat valt in het niet bij de 3,2 gigapixel sensor van de nieuw te bouwen camera.De camera zal zijn weg niet snel vinden in de mobiele telefoons aangezien het exemplaar 650 ton zal wegen. De camera wordt gebouwd voor de LSST (Large Synoptic Survey Telescope) in Chili om het heelal te verkennen.

De 3.2 gigapixel camera zal rond de 130 miljoen dollar gaan kosten, de telescoop heeft een prijskaartje van 500 miljoen dollar. Helemaal zeker dat de de telescoop wordt gebouwd is het nog niet maar met het groene licht van de commissie moet het raar lopen wil het topmanagement alsnog besluiten het project af te blazen. 


Op zoek naar donkere materie

De telescoop zal in staat zijn om timelapse 3D kaarten te maken van het heelal zodat veranderingen over tijd met een onovertroffen diepte en detail kan worden weergegeven. De kaarten kunnen gebruikt worden voor het vinden van ‘donkere materie’. Het nadeel van een telescoop op aarde is dat het door de atmosfeer heen moet fotograferen maar het voordeel is dan weer dat de telescoop geen restrictie heeft in grootte omdat het niet de ruimte in hoeft worden geschoten.

Elke nacht 15TB aan data

Elke nacht zal de camera 15TB aan ruwe astrologische data produceren. Wanneer de telescoop afgeschreven is zal het zo’n 22 petabyte (22000 TB) aan data hebben geschoten. De wetenschappers zullen dus wel balen dat de prijzen van harde schijven momenteel de pan uit rijzen. Meer informatie over de telescoop vind je hier.

[Via: RDmag]

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten