Grote digitale kloof tussen laag- en hoogopgeleide Nederlanders

© CIDimport

Grote digitale kloof tussen laag- en hoogopgeleide Nederlanders

Geplaatst: 13 november 2014 - 14:06

Aangepast: 27 augustus 2022 - 00:08

Redactie ID.nl

Er ontstaat een kloof tussen internetgebruikers, waarbij hoger opgeleiden zich beter profileren en laag opgeleide gebruikers het medium juist voor spelletjes en entertainment gebruiken. Dat zegt een nieuw onderzoek van de Universiteit van Twente dat naar het internetgedrag van mensen kijkt.

Uit het onderzoek komt naar voren dat er de sociale ongelijkheid op internet toeneemt. De verschillen die we vandaag de dag al zien in economische status en in politieke denkbeelden en culturele verschillen, worden ook in het echte leven groter door die informatiekloof.

Cursussen vs. chatten

Hoger opgeleiden gebruiken het internet meer voor het volgen van cursussen en het opzoeken van informatie en nieuws. Bovendien profileren zij zich meer door het bijhouden van sociale media. Lager opgeleiden, daarentegen, gebruiken volgens het onderzoek het internet vooral voor entertainment. Ze kijken graag films, chatten, gamen en gebruiken meer sociale media.

Jarenlange trend

Die trend is al sinds 2010 merkbaar, zeggen de onderzoekers. Dat is tegen de verwachtingen in, want een aantal jaren geleden werd (ook wetenschappelijk) aangenomen dat de informatiekloof zou worden gedicht. Ondanks het feit dat ruim 97% van de Nederlanders toegang heeft tot internet, gebeurt dat niet.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten