Grote privacy-organisatie gaat tekeer tegen agressieve privacy-instellingen Windows 10

© CIDimport

Grote privacy-organisatie gaat tekeer tegen agressieve privacy-instellingen Windows 10

Geplaatst: 23 augustus 2016 - 10:49

Aangepast: 26 augustus 2022 - 19:17

Redactie ID.nl

Eén van de grootste privacyorganisaties ter wereld, de Electronic Frontier Foundation, is flink uitgevallen tegen Microsoft. De slechte privacyinstellingen en keuzes in Windows 10 zijn reden voor een stevige column tegen het besturingssysteem en het bedrijf erachter.

Dat is te lezen in een lang bericht op de site van de EFF.

Personalisatie

In de column ageert de EFF tegen de grote hoeveelheden data die Microsoft over gebruikers verzamelt in Windows 10, bijvoorbeeld via slimme assistent Cortana. Die is sinds de Anniversary Update niet meer uit te schakelen, net als veel andere privacyinstellingen. Het verzamelen van data wordt vooral een probleem wanneer een gebruiker ervoor kiest om software te personaliseren. In dat geval leert Windows een grote hoeveelheid persoonlijke dingen over de gebruiker.

Uitschakelen

Volgens de EFF is het schandalig hoeveel data Windows 10 verzamelt. "Gebruikers kunnen sommige instellingen wel uitschakelen, maar dat is geen garantie dat je computer dan stopt met het praten met Microsofts servers."

Gebruikers hebben ook minder keus in het in- of uitschakelen van nieuwe functies, of het installeren van updates. Het is vooral voor thuisgebruikers moeilijker om in te stellen hoe en wanneer hun systeem wordt geüpdate, maar ook professionele gebruikers kampen met dat probleem.

Opdringerig

Het zijn overigens niet alleen de privacyinstellingen die de EFF tegenstaan, maar ook de agressieve manier waarop Microsoft het nieuwe OS opdringt aan gebruikers. Inmiddels is het bedrijf gestopt Windows 10 aan te smeren aan gebruikers van Windows 7 of 8, maar binnen Windows 10 zelf worden gebruikers nog steeds lastiggevallen met de vraag of ze niet liever een ander standaard-programma voor muziek of video's willen gebruiken, of de Edge-browser.

Windows 10 ligt al sinds zijn introductie onder vuur vanwege de agressieve privacyinstellingen in het OS. Ook de opdringerige berichten aan gebruikers om het OS te downloaden vielen bij veel gebruikers niet in goede aarde.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten