Gsm en bliksem: geen fijne combinatie

© CIDimport

Gsm en bliksem: geen fijne combinatie

Geplaatst: 26 juni 2006 - 10:06

Aangepast: 19 september 2022 - 13:03

Redactie ID.nl

In Groot-Brittannië is wat ophef ontstaan. Daar hebben artsen jongeren namelijk afgeraden om mobiel te bellen als het onweert.Een vijftienjarig meisje werd daar onlangs door de bliksem getroffen toen ze al bellend schuilde in een Londens park. Ze kreeg een hartstilstand, die ze gelukkig overleefde.

Gsm en bliksem: geen fijne combinatie

In Groot-Brittannië is wat ophef ontstaan. Daar hebben artsen jongeren namelijk afgeraden om mobiel te bellen als het onweert.

Een vijftienjarig meisje werd daar onlangs door de bliksem getroffen toen ze al bellend schuilde in een Londens park. Ze kreeg een hartstilstand, die ze gelukkig overleefde. Er zijn wereldwijd inmiddels al zeker drie gsm-bliksem-ongelukken vastgesteld waarbij de slachtoffers het niet overleefden. De mobieltjes zorgen er bij een inslag namelijk voor dat de elektrische lading dóór het lichaam wordt geleid. Wie geraakt wordt maar geen metalen voorwerp bij zich draagt, heeft een grotere kans weinig schade op te lopen. Omdat de huid een hoge weerstand heeft, wordt een deel van de elektrische lading bij een inslag dan namelijk langs het lichaam weggevoerd. Ook pijnlijk, maar organen lopen zo wel minder risico.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten