‘Hacker kan pacemaker-drager draadloos doden’

© CIDimport

‘Hacker kan pacemaker-drager draadloos doden’

Geplaatst: 19 oktober 2012 - 06:41

Aangepast: 27 augustus 2022 - 05:42

Redactie ID.nl

Pacemakers en geïmplanteerde defibrillators zijn kwetsbaar voor draadloze aanvallen, wat het leven van tienduizenden mensen kan kosten.

Pacemakers en geïmplanteerde defibrillators zijn kwetsbaar voor draadloze aanvallen, wat het leven van tienduizenden mensen kan kosten. Dat zegt beveiligingsonderzoeker Barnaby Jack, die in 2010 wereldberoemd werd doordat hij liet zien hoe een geldautomaat te hacken was.

De pacemakers beschikken over een draadloze interface die gegevens door kunnen geven en gebruikt wordt om het apparaat te onderhouden. De interface maakt enkel gebruik van de serienummers van het apparaat en apparaatcodes, en doet verder geen moeite om iets te verbergen voor een potentiële aanvaller.

Moorden op afstand

Het waarschijnlijkste scenario is volgens de onderzoeker dat de kwetsbaarheid gebruikt wordt om specifieke belangrijke personen uit te schakelen. In het ergste geval zou er een worm gemaakt kunnen worden die van pacemaker naar pacemaker springt en de apparaten herprogrammeert. De geïnfecteerde apparaten kunnen geprogrammeerd worden om een fatale schok te geven aan de patiënt.

Fatale schok van 830 volt

De beveiligingsonderzoeker demonstreerde de kwetsbaarheid op de Ruxcon Breakpoint beveiligingsconferentie in het Australische Melbourne. Hij toonde een video waarin een geïmplanteerde defibrillator wordt gehackt om 830 volt door het hart te laten gaan.

[Via: Security.nl]

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten