Hackers brengen auto draadloos tot stilstand op snelweg 2015-07-22T12:51:10

Neppe 'blue screen of death' ingezet als ransomware

KPN moet stoppen met 'gratis' Spotify-abonnement

Hackers brengen auto draadloos tot stilstand op snelweg

Hackers brengen auto draadloos tot stilstand op snelweg

Twee hackers hebben een kwetsbaarheid gevonden in de software van Fiat Chryslers Jeep Cherokee, een wagen die met internet verbonden is via een systeem met de naam Uconnect. Dat laat ze de wagen op afstand overnemen, met allerlei enge gevolgen van dien.

In een verslag van Wired neemt een redacteur van de site plaats in de wagen en gaat hij ermee de snelweg op. De hackers zitten gewoon thuis op de bank en vanaf een laptopje nemen ze daarna de volledige controle over het voertuig over. 

Gevaarlijk

Dat gaat van kwaad tot erger: de airco wordt hoger gezet en de muziek gaat harder. Daarna wordt het zicht ontnomen door ruitenwissers die afgaan en wordt de situatie pas echt gevaarlijk wanneer de auto tot stilstand wordt gebracht en het gaspedaal niet meer werkt.

Hoe de hack precies in zijn werk gaat, is nog niet bekendgemaakt. Dat doen de hackers pas tijdens een hackersconferentie, die binnenkort wordt gehouden. Hoewel men daar toch ook niet alle details uit te doeken gaat doen, omdat het niet de bedoeling is dat straks iedereen de hack zomaar uit kan voeren.

Je auto updaten

Toch willen ze nu al de aandacht op het probleem vestigen. Want hoe 'slimmer' onze auto's worden, hoe groter dit soort risico's. Fiat Chrysler is dankzij dezelfde heren inmiddels al maanden op de hoogte van het lek en heeft ook een update voor het systeem uitgebracht.

Daar komt echter een ander probleem om de hoek kijken: Uconnect wordt niet automatisch via internet geüpdatet, maar dat moet handmatig via een USB-stick gebeuren...


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord