© CIDimport

"Harry Potter is dood"

Geplaatst: 29 juni 2007 - 08:06

Aangepast: 27 augustus 2022 - 21:20

Redactie ID.nl

Nog drie weken, en dan komt het laatste boek in de Harry Potter-reeks uit. Uiteraard spelen hackers daarop in. Zo doet momenteel een worm met de naam W32/Hairy-A de ronde die treurig nieuws meldt over de jonge tovenaar.

Nog drie weken, en dan komt het laatste boek in de Harry Potter-reeks uit. Uiteraard spelen hackers daarop in. Zo doet momenteel een worm met de naam W32/Hairy-A de ronde die treurig nieuws meldt over de jonge tovenaar. De worm wordt verspreid via usb-sticks, meldt Sophos.

Wie een besmette stick in de computer prikt terwijl auto-run is ingeschakeld, krijgt een bestand te zien met de naam HarryPotter-TheDeathlyHallows.doc. In dit tekststandje staat maar één zinnetje:

Harry Potter is dead

. Terwijl de lezer bekomt van de schrik gaat de worm op zoek naar andere verwijderbare drives om te besmetten.

Wanneer een besmette computer opnieuw wordt opgestart, blijkt een aantal nieuwe gebruikers aangemaakt te zijn. Naast Potter zijn dat zijn vrienden Hermione Granger en Ron Weasley. Wie via een van deze gebruikers inlogt, krijgt een verwensing aan het adres van schrijfster J.K. Rowling te lezen.

Ook wordt de startpagina aangepast. Wie Internet Explorer opent wordt rechtstreeks doorgestuurd naar een Amazon.com-pagina waarop het parodieboek Harry Putter and the Chamber of Cheesecakes wordt verkocht.

Opvallend is dat de worm en niet op uit lijkt te zijn om persoonlijke gegevens te stelen. "Deze persoon wil vooral zijn afkeer van de jonge tovenaar laten blijken," aldus Sophos.

Er is overigens een makkelijke oplossing om besmetting te voorkomen: gewoon auto-run uitschakelen. Dan kunnen usb-sticks (en cd'tjes) niet automatisch opstarten.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten