Harvard’s robotinsect ‘RoboBee’ maakt eerste vlucht

© CIDimport

Harvard’s robotinsect ‘RoboBee’ maakt eerste vlucht

Geplaatst: 3 mei 2013 - 07:25

Aangepast: 27 augustus 2022 - 04:02

Redactie ID.nl

Wetenschappers aan de Harvard University hebben jarenlang gewerkt aan een microrobot die kan vliegen als een bij. De robot wordt RoboBee genoemd en een video van zijn vliegkunsten staat nu op internet.

De RoboBee heeft een lichaam van koolstofvezel en hij kan 120 keer per seconden met zijn vleugels fladderen. Bij die snelheid zijn de vleugels haast niet meer waar te nemen zoals we in de video zien, of eigenlijk bijna niet zien. De vleugels kunnen afzonderlijk van elkaar bewegen. Veranderingen in luchtstromingen worden opgevangen door het interne controlemechanisme waardoor de RoboBee stabiel blijft vliegen.

Vlucht RoboBee nu eindelijk mogelijk

Robert J. Wood van de National Science Foundation die het RoboBee-project ondersteunde, droomde al 12 jaar lang om een robot te ontwikkelen die kan vliegen als een insect. Pas door recente doorbraken in materiaalgebruik en ontwerp is het nu mogelijk dat zijn droom werkelijkheid wordt. Nu gaat het team werken aan een goede landing en geavanceerdere vliegmanoeuvres.

Harvard’s robotinsect ‘RoboBee’ maakt eerste vlucht-16255744

© CIDimport

Toepassing RoboBee

Dergelijke robotten kunnen worden ingezet voor bijvoorbeeld het milieuanalyse, bij reddingsacties, militaire surveillance, monitoren van verkeer en bestuiving van gewassen. Het doel van het project is tevens om met innovaties te komen die hun weg kunnen vinden op meerdere gebieden. Piepkleine batterijen, geavanceerde kleine controlemechanismenen, sterke lichtgewicht materialen e.d. kun nen hun weg bijvoorbeeld ook vinden in de mobiele apparaten van de toekomst. Misschien dat je mobiele telefoon in de toekomst automatisch naar je oor vliegt wanneer iemand je belt, wie zal het zeggen. ;-)

Andere robodieren

De RoboBee is zeker indrukwekkend maar er zijn ook nog andere robotdieren die we je niet willen onthouden, hieronder een aantal video’s:

Een amfibie robot die zich vooral in het water thuis lijkt te voelen.

Robot op snuffelstage

Een robot die je niet als hulp bij je verbouwing wilt hebben. Waarschijnlijk een ezel.

Een maatje groter dan een bij maar toch indrukwekkend: Een robotkolibrie

[Via: Mashable]

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten