Hatsune Miku is een zingend hologram

© CIDimport

Hatsune Miku is een zingend hologram

Geplaatst: 17 maart 2014 - 11:44

Aangepast: 27 augustus 2022 - 02:00

Redactie ID.nl

Het is oppassen geblazen voor Beyoncé en Lady Gaga, de wereldsterren krijgen concurrentie uit Japan. Hatsune Miku is schattig, stylish en heeft een nummer een hit op haar naam. Wel onderscheid ze zich op één cruciaal punt van haar Amerikaanse concurrenten: ze is niet van vlees en bloed, maar een hologram.

In haar thuisland Japan verovert Hatsune al sinds 2010 de harten van duizenden Japanners tijdens haar standaard uitverkochte concerten. Miku is een digitale avatar en werd ontworpen door het Japanse technologiebedrijf Crypton Future Media. Crypton gebruikt stemmen die door acteurs zijn opgenomen en stopt die vervolgens in Yamaha’s Vocaloid software. Ook Miku’s stem wordt op deze manier gefabriceerd, met behulp van stemsamples van actrice Saki Fujita. Haar bandleden zijn wel echt, maar Miku wordt tijdens het ‘zingen’ op het podium geprojecteerd.

Een opera met Vuitton

​Niet dat dat afbreuk doet aan haar populariteit: ze is een van de grootste acts in Azië. In 2012 hield ze een concert in Singapore en trok daarmee 3.000 fans. Vorig jaar werkte ze nog samen met Louis Vuitton voor een geheel virtueel opera-optreden in Parijs. Veel fans zijn het er roerend over eens: je hebt geen mens nodig om een goed liedje te zingen. Het is de eerste keer dat een hologram op deze manier wordt gebruikt op het podium. 

Bron: The Daily Mail

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten