© CIDimport

HDMI 2.0 standaard nu officieel

Geplaatst: 4 september 2013 - 09:30

Aangepast: 27 augustus 2022 - 03:20

Redactie ID.nl

De HDMI 2.0 standaard is nu uit. De bandbreedte bedraagt nu 18 Gbps (genoeg voor 3840x2160 video in 60 fps) en ondersteunt 32-kanaals audio, dynamic auto lipsync en CEC-extensies.

De HDMI 2.0-kabel oogt van buiten hetzelfde als de huidige HDMI-kabels maar intern is het een en ander veranderd. De aanslutingen en draden in de kabels zijn overigens ook niet vervangen want de huidige high-speed Category 2 draden zijn in principe snel genoeg voor de hogere bandbreedte. Ook de connectoren hoeven in principe niet vervangen te worden. Een aantal bedrijven die al Ultra HD tv’s op de markt hebben gebracht denken dan ook aan het leveren van een upgrade-kit.

Nieuw in de HDMI 2.0-specificatie is het volgende:

·4K@50/60, (2160p), 4x dat van 1080p/60 videoresolutie

·  Tot 32 audiokanalen voor een multi-dimensionele geluidservaring

·  Tot 1536kHz audio sample frequency voor de hoogste mate van HiFi

·  Gelijktijdige overdracht van twee videostreams naar meerder gebruikers op 1 scherm

·  Gelijktijdige overdracht van multi-stream audio naar meerdere gebruikers (tot 4)

·  Ondersteuning van wide angle theatrical 21:9 video aspect ratio

·  Dynamic synchronisatie van video en audio streams

·  CEC extensions bieden verbeterde controle over apparatuur vanaf een enkel controlepunt (bijvoorbeeld het gebruik van 1 afstandsbediening voor zowel tv, set-top-box en blu-ray speler waarbij je bijvoorbeeld met 1 druk op de knop alle apparaten in standby-modus zet)

Verwacht morgen geen HDMI 2.0-kabels in de winkel want het gaat nu pas om de standaard die officieel is. Nu moeten fabrikanten (88 bedrijven nemen deel aan het HDMI-forum) de specificatie verwerken in hun producten.

[Via: HDMI.org]

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten