Heb je deze 'cyber-verzekering' echt nodig?

© CIDimport

Heb je deze 'cyber-verzekering' echt nodig?

Geplaatst: 1 december 2015 - 11:01

Aangepast: 26 augustus 2022 - 21:09

Redactie ID.nl

Er komt een speciale 'cyber-verzekering' voor wanneer je schade leidt door online oplichtingspraktijken of phishing-aanvallen. Een gespecialiseerde verzekeringsmaatschappij biedt dat aan, al zitten er wel wat haken en ogen aan de verzekering. En... Heb je het eigenlijk wel nodig?

De verzekering heet 'Cyber Protect' en kan worden afgesloten bij 'serviceprovider' VKG. Die werkt daarvoor samen AXA Assistence. De bedrijven hebben een speciale groep medewerkers ingeschakeld die klanten persoonlijk advies gaat geven wanneer zij online opgelicht zijn.

Phishing

Met de verzekering kan iedereen zich indekken voor schade die op internet is ontstaan, bijvoorbeeld wanneer er identiteitsfraude is gepleegd of wanneer je slachtoffer wordt van een phishing-aanval. Zo wordt de schade gedekt wanneer je vingerafdruk ergens is gestolen of wanneer iemand je DigiD misbruikt.

Eerste hulp bij phishing-ongelukken

In dat geval wordt een speciaal team ingeschakeld dat kijkt naar de situatie en een mogelijke oplossing geeft. Volgens VKG is dat in veel gevallen mogelijk. Als een oplossing niet zomaar mogelijk is, kan een verzekerde zich beroepen op een schadevergoeding.

Voorwaarden

Er zitten echter een hoop haken en ogen aan de verzekering. Zo moeten gebruikers wel een actieve virusscanner op hun computer hebben staan, anders kunnen zij fluiten naar hun geld. Ook oplichting via websites als Marktplaats of Speurders wordt niet gedekt. Bovendien wordt een vergoeding pas uitgekeerd als het bedrag boven de 150 euro ligt - voor kleinere bedragen heb je in zo'n geval gewoon pech.

Schadevergoeding

Opvallend is dat banken zelf ook veel bescherming bieden aan kopers die worden opgelicht. Wanneer een handelaar zijn spullen niet levert, kun je via een bank of een creditcardmaatschappij vaak alsnog een schadevergoeding krijgen, en ook wanneer je rekening geplunderd wordt ben je goed beschermd.

Het lijkt daarom niet direct de moeite waard om een dergelijke polis af te sluiten. Je doet er net zo goed aan om jezelf gewoon goed te beschermen op internet, bijvoorbeeld door phishing-mails te leren herkennen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten