Hedy Lamarr herdacht door Google

© CIDimport

Hedy Lamarr herdacht door Google

Geplaatst: 8 november 2015 - 22:01

Aangepast: 26 augustus 2022 - 21:19

Redactie ID.nl

Hedy Lamarr was niet alleen een bekende filmster in de 'gouden jaren' dertig, veertig en vijftig van de vorige eeuw. Tegelijkertijd was ze ook uitvindster, een toch wel bijzondere combinatie. Google viert vandaag haar verjaardag, ze zou inmiddels 101 zijn geworden.

Hedy Lamarr was een persoon vol tegenstrijdigheden. Zo trouwde ze in 1933 met de wapenhandelaar Fritz Mandl uit haar geboortestad Wenen. Deze man was Jood, maar onderhield tegelijkertijd zeer nauwe contacten met Hitler. Omdat ze een steeds grotere hekel kreeg aan haar ook nog eens ziekelijk jaloerse man en z'n activiteiten vluchtte ze in 1937 naar Londen. Daar nam ze gelijk haar artiestennaam aan, want officeel heet Lamarr eigenlijk Hedwig (Eva Maria) Kiesler, niet echt iets waarmee je van het witte doek af spat. Ze speelde in heel wat films, haar grootste succes behaalde ze met de rol van Delilah in de film Samson and Delilah uit 1949.

Geek

Behalve filmster was Lamarr ook een uitvindster, of zoals je tegenwoordig zou zeggen een geek. Vergelijkbaar met figuren als Jeri Ellsworth of Kari Byron. De uitvinding waar ze het meest bekend mee is geworden is bekend onder de naam 'frequentieverspringing'. Ze ontdekte dat door steeds te wisselen van zend (en ontvangst) frequentie een radiosignaal een stuk minder storingsgevoelig wordt. Tegelijkertijd wordt afluisteren ook een heel stuk ingewikkelder tot onmogelijk. In 1941 vroeg ze patent aan op haar vinding, maar het duurde - mede omdat de techniek nog niet gevorderd genoeg was, maar ook omdat het Amerikaanse leger de uitvinding van een actrice niet serieus nam - nog tot 1962 alvorens de vinding daadwerkelijk in gebruik werd genomen. Overigens staat deze zelfde vinding aan de basis van frequency hopping spread spectrum-techniek, die momenteel gebruikt wordt in zo ongeveer elke voorkomende draadloze communicatietechniek, inclusief bijvoorbeeld gps en Bluetooth. Lamarr overleed op 19 januari 2000, ze was 85.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten