Helft van e-mails verkeerd begrepen

© CIDimport

Helft van e-mails verkeerd begrepen

Geplaatst: 14 februari 2006 - 11:02

Aangepast: 29 augustus 2022 - 08:29

Redactie ID.nl

Volgens een recent onderzoek hebt u een kans van 50% dat u de toon van een e-mailbericht verkeerd inschat. Denkt u van niet? Dat klopt volgens het onderzoek, want maar liefst 90% van de e-mailontvangers denkt dat hij of zij de boodschap wél correct interpreteert.In het onderzoek werden zestig studenten verdeeld in tweetallen.

Volgens een recent onderzoek hebt u een kans van 50% dat u de toon van een e-mailbericht verkeerd inschat. Denkt u van niet? Dat klopt volgens het onderzoek, want maar liefst 90% van de e-mailontvangers denkt dat hij of zij de boodschap wél correct interpreteert.

In het onderzoek werden zestig studenten verdeeld in tweetallen. Daarna e-mailde een van de twee studenten stellingen over het eten van de campus en het weer naar de ander met ófwel een sarcastische ófwel een serieuze toon. Daarna raadden de e-mailontvangers wat de toon van de berichten was. De afzenders voorspelden dat bijna 80% van hun partners de toon correct zouden interpreteren. Dat bleek in werkelijkheid slechts 50% te zijn.

Psycholoog Nicholas Epley verklaart dit doordat mensen de toon in hun hoofd horen terwijl ze iets schrijven. Daarnaast worden berichten onbewust geïnterpreteerd op basis van hun stemming, stereotypen en verwachtingen. U bent dus gewaarschuwd. Maar vat dit niet verkeerd op;-)

Het onderzoek is onlangs gepubliceerd in het Amerikaanse Journal of Personality and Social Psychology.

Bron: Wired.com

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten