'Helft van Nederlanders heeft te traag wifi'

© CIDimport

'Helft van Nederlanders heeft te traag wifi'

Geplaatst: 9 maart 2015 - 12:23

Aangepast: 26 augustus 2022 - 23:09

Redactie ID.nl

Ruim de helft van de Nederlanders heeft te traag wifi. Dat komt omdat er te veel mensen in een omgeving tegelijk gebruik maken van dezelfde techniek.

Dat blijkt uit onderzoek van Agentschap Telecom. Daaruit blijkt dat meer dan 50 procent van alle Nederlandse internetters te langzaam draadloos internet heeft. Tijdens het onderzoek keken de onderzoekers naar ruim 180 locaties in Nederland en maten ze daar de snelheden.

Een van de belangrijkste oorzaken daarvan is dat teveel mensen tegelijk gebruikmaken van wifi, en dat dat op hetzelfde kanaal gaat.

Meerdere frequenties

Bij wifi wordt gebruikgemaakt van twee frequentiebanden: 2,4 GHz en 5 GHz. Met name oudere routers en modems gebruiken vrijwel altijd de 2,4GHz-band. Dat betekent dat de 5GHz-band amper wordt gebruikt. Via die frequentieband is het internet vaak ook nog sneller.

'Bijna vol'

De onderzoekers waarschuwen ervoor dat de 2,4GHz-band 'bijna vol zit', omdat er steeds meer apparaten bij komen die op internet kunnen. Het gemiddelde huishouden heeft steeds meer tablets, smartphones en ook smart-tv's in huis. De onderzoekers raden ook aan de 5 GHz-band te gaan gebruiken, maar veel providers bieden nog geen router aan waarmee dat mogelijk is.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten