CES 2015: Helm van Volvo moet fiets-ongelukken verminderen

© CIDimport

CES 2015: Helm van Volvo moet fiets-ongelukken verminderen

Geplaatst: 8 januari 2015 - 11:37

Aangepast: 26 augustus 2022 - 23:40

Redactie ID.nl

Volvo heeft op de CES een helm gepresenteerd die ongelukken tussen fietsers en Volvo-auto’s kleiner moet maken. Eerder al implementeerde Volvo een systeem in zijn auto’s voor het detecteren van fietsers, maar nu verbindt het dit systeem ook met fietsers. De wearable van Volvo geeft fietsers en automobilisten een waarschuwing bij gevaarlijke situaties.

Het is niet de eerste keer dat Volvo zich inzet voor de vermindering van ongelukken tussen auto’s en fietsers. Zo kwam het in 2013 in al zijn nieuwe auto’s met Volvo City Safety. Dit systeem is in staat om fietsers waar te nemen en daar vervolgens op te anticiperen, door bijvoorbeeld automatisch te remmen. Helemaal foutloos is het Volvo City Safety-systeem overigens (nog) niet: zo zijn er verschillende dode hoeken in het autosysteem.

De helm

Om zich nog verder in te zetten voor de vermindering van ongelukken komt Volvo nu met een wearable voor fietsers. De Volvo-helm is ontwikkeld in samenwerking met Ericksson en POC, dat zich specialiseert in beschermende kledij zoals helmen. Via de cloud zorgt Volvo dat zowel de fietsers als de auto’s een signaal uitzenden naar elkaar. Fietsers zullen aan de hand van lichtjes op de voorkant van de helm een waarschuwing te zien krijgen, terwijl de automobilist een display-alert te zien krijgt.

Wanneer de helm verkrijgbaar is voor de consument is nog onbekend.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten