Het einde van grote virus-aanvallen lijkt in zicht

© CIDimport

Het einde van grote virus-aanvallen lijkt in zicht

Geplaatst: 1 mei 2006 - 12:05

Aangepast: 19 september 2022 - 13:10

Redactie ID.nl

Met enige regelmaat worden er overzichten van actuele internet-dreigingen gepubliceerd. Zo heeft MessageLabs bijvoorbeeld de afgelopen maand onder de loep genomen. En hoewel er in april in Nederland iets meer virussen voorkwamen dan in maart, denkt het bedrijf toch dat echt grootscheepse aanvallen in de toekomst niet meer zo vaak zullen voorkomen. Reden tot juichen? Dat nu ook weer niet...

Het einde van grote virus-aanvallen lijkt in zicht

Met enige regelmaat worden er overzichten van actuele internet-dreigingen gepubliceerd. Zo heeft MessageLabs bijvoorbeeld de afgelopen maand onder de loep genomen. En hoewel er in april in Nederland iets meer virussen voorkwamen dan in maart, denkt het bedrijf toch dat echt grootscheepse aanvallen in de toekomst niet meer zo vaak zullen voorkomen. Reden tot juichen? Dat nu ook weer niet... In april was wereldwijd 1 op de 65,9 mails besmet met virussen. Dat is een daling van 0,2 procent sinds maart. Slechts twee landen noteerden een stijging: India en Nederland. Was in maart hier 1 op de 65,5 e-mails besmet, in april was dat 1 op de 62,4. Desalniettemin denkt MessageLabs dat grootschalige virusuitbraken bijna tot het verleden behoren. Aanvallen worden steeds gerichter en er zitten vaker specifieke zakelijke motieven achter.
Dat ‘zakelijke motieven’ valt ook af te leiden uit de stijging van het aantal phishing-aanvallen. Bij 15,6 procent van alle kwaadaardige e-mails die in april door MessageLabs werden onderschept was er sprake van een phishing-aanval. Daarnaast is spyware ook een groeiend probleem dat steeds vaker voorkomt. De online verspreiding van adware is naar verluidt een industrie waar vele miljarden in omgaan. Dit zorgt voor een enorme groei van het aantal botnets dat wordt gecreëerd. Botnets veranderen de aard van bedreigingen en stellen criminelen in staat buiten schot te blijven - via botnets kunnen in een handomdraai duizenden computers per uur worden besmet. Eind vorig jaar hadden 61% van alle computers een vorm van spyware of adware. In minder dan 10% van de gevallen wist de gebruiker hiervan. 

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten