Hevige gevechten om .eu-domeinnamen

© CIDimport

Hevige gevechten om .eu-domeinnamen

Geplaatst: 7 april 2006 - 12:04

Aangepast: 19 september 2022 - 13:13

Redactie ID.nl

Vanochtend exact om 11 uur streden ruim 1500 registrars bij de server van .eu-uitgever Eurid, voor hun honderd-duizenden klanten, de felbegeerde domeinnamen in de wacht te slepen. Het werd een ware landrush.

Hevige gevechten om .eu-domeinnamen

Vanochtend exact om 11 uur streden ruim 1500 registrars bij de server van .eu-uitgever Eurid, voor hun honderd-duizenden klanten, de felbegeerde domeinnamen in de wacht te slepen. Het werd een ware landrush. De nieuwe domeinnamen, die uitsluitend zijn voorbehouden aan bedrijven en inwoners van de Europese Unie, zijn erg gewild, omdat alle namen met .eu er achter nog vrij waren.

De introductie verliep in drie fases, waarvan de eerste fase op 7 december jl. van start ging. Gedeponeerde merken konden vanaf die dag met voorrang vastgelegd worden als een .eu-domeinnaam. Slimme investeerders betaalden duizenden euro’s per stuk om populaire woorden als merk vast te leggen en met voorrang als .eu in te dienen. Zo kon het gebeuren dat woorden zoals sex.eu, hotels.eu en travel.eu op 7 december in enkele seconden al vergeven waren.

De tweede fase, waarbij onder andere bedrijfs- en handelsnamen geregistreerd konden worden, ging op 7 februari van start. Deze was een stuk minder spectaculair, omdat hier geen ruimte was om een truc toe te passen. In totaal werden in deze twee fases ongeveer 245.000 domeinnamen aangevraagd.

Vanochtend werden in een uur tijd ruim 300.000 domeinnamen aangevraagd en de teller loopt nog. Slim was .eu-registrar AlphamegaHosting.com. Die plaatsen hun .eu-bestelservers in hetzelfde datacenter in Brussel waar ook de registratieserver van Eurid staat, waardoor zij er zowat letterlijk bovenop zaten.

Nu de introductie achter de rug is, is .eu gewoon één van de vele domeinnaamsoorten zoals .com, .nl en .be. Hoe populair .eu zal worden is moeilijk te zeggen, maar verwacht wordt dat de populariteit na verloop van tijd die van .com zal benaderen. Nog een laatste tip: ook al heeft u de introductie misschien gemist, het is de moeite waard om alsnog te kijken wat er allemaal nog vrij is.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten