Hoe kom ik van vreemde emails af? 2014-03-27T11:49:22

Marktplaats krijgt eindelijk Windows Phone-app

Malafide Android-apps gevonden die Bitcoins 'mijnen'

Hoe kom ik van vreemde emails af?

Hoe kom ik van vreemde emails af?

In deze bijdrage leggen we uit hoe je zelf op eenvoudige wijze een groot deel van de ongewenste e-mail kunt verwijderen en zelfs kunt voorkomen dat er ongewenste e-mail in je mailbox terechtkomt.

Iedereen komt wel eens vreemde emails tegen. Zo'n mail kan van diverse bronnen afkomstig zijn, en ofschoon dat niet altijd duidelijk is hebben deze wel degelijk een bepaalde bedoeling. Via televisiecampagnes probeert de overheid burgers te waarschuwen voor phishing en spam. Phishing is een methodiek van internetcriminelen die op slinkse wijze proberen om mensen allerlei gegevens te ontfutselen zodat zij daar later zelf gebruik van kunnen maken. Bij die gegevens gaat het bijvoorbeeld om bankrekeningen, PIN codes en gegevens van een creditcard. Spam bestaat uit allerlei vervelende zaken en het lijkt meer op pesten maar pas op. In spam kunnen allerlei nare zaken verborgen liggen die pas duidelijk worden wanneer de spam wordt geopend.

(Opmerking: moeilijkheidsgraad = beginners / iets gevorderd)
 

Wissen

Dat is de eenvoudigste manier om van een raar bericht af te komen. In de meeste gevallen volsstaat om het bericht te markeren (dus NIET 'openen'!) en dan met de rechtermuisknop te klikken en voor verwijderen te kiezen, of te kiezen voor Verplaatsen naar de prullenmand.
 

Blokkades maken

Dit is een betere optie om van de storende mail af te komen en ervoor te zorgen dat deze niet zo snel meer kunnen worden verstuurd door dezelfde afzender. Die weet namelijk wel of een mail is geopend en of er verder iets mee is gedaan. Outlook-gebruikers kunnen daarvoor het volgende doen:

1. start Outlook en ga naar Postvak in als dat nog niet is gebeurd.

2. Kijk of er vreemde mail is ontvangen van onbekende afzenders. Markeer de mail (zet de cursor erop) en ga in het hoofdmenu boven naar Bericht.


 

 

 

 

3. Ga in het menu Bericht naar Ongewenste mail. Er verschijnt een nieuw menu.

 

 

4. Kies in dat nieuwe menu achtereenvolgens Markeren als ongewenst. Het bericht verdwijnt uit Postvak in en wordt onder Ongewenste email weer zichtbaar.

5. Om ervoor te zorgen dat deze afzender geen mail meer naar jou kan sturen klik je, nadat de mail als Ongewenst is gemarkeerd, ook de optie Afzender blokkeren nog aan. De afzender wordt dan in een speciaal bestand geplaatst dat door Outlook wordt geraadpleegd voordat mail in Postvak in wordt geplaatst.


Database van geblokkeerde afzenders maken

Deels gebeurt dit automatisch als de afzender van een bericht wordt geblokkeerd. Je kunt ook zelf een lijst van afzenders opgeven die Outlook in de gaten houdt, en daarvan alle e-mail zal afwijzen. Je zult dan onder Ongewenste e-mail steeds meer mail zien die je gerust kunt verwijderen.

Om zelf een lijst van blokkades te maken ga je als volgt te werk:

1. Start Outlook en ga naar het menu Hulpmiddelen. Selecteer de optie Bescherming tegen ongewenste e-mail en nadat je daarop hebt geklikt verschijnt een nieuw venster met weer een aantal opties.


2. Ten eerste kun je aangeven volgens welk veiligheidsniveau Outlook jouw e-mail moet/mag beschermen en daarnaast zie je meteen wat de consequenties zijn van jouw keuze. Daarnaast kun je aangeven van wie je wel e-mail wilt ontvangen en kun je daarvoor een lijst maken van veilige domeinen, en ten derde kun je onder geblokkeerde afzenders bekijken welke afzenders daar al zijn beland doordat je e-mail van die afzenders hebt laten blokkeren, maar ook zelf nieuwe afzenders aan de lijst toevoegen.Let wel; dit is een van de eenvoudigste manieren om jezelf tegen ongewenste e-mail te beschermen. De lijst van geblokkeerde afzenders moet je niet meer wissen en als die toch op de een of andere manier wordt of is gewist dan is de kans erg groot dat je toch weer nare e-mail in je mailbox krijgt. Als je niet (zeker) weet of het veilig is: ongewenst verklaren en de afzender blokkeren. Een betrouwbare bron neemt je dat niet kwalijk en zal een nieuwe e-mail sturen. Hoe dan ook: open verdachte e-mail NOOIT.


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord