© CIDimport

Hoe vies is uw data?

Geplaatst: 22 april 2011 - 06:15

Aangepast: 27 augustus 2022 - 09:29

Redactie ID.nl

Greenpeace heeft de resultaten van hun onderzoek ‘How dirty is your data?’ gepubliceerd.

Greenpeace heeft de resultaten van hun onderzoek ‘How dirty is your data?’ gepubliceerd. Het ging daarbij hoe milieuvervuilend de energievoorziening was van de enorme data centra van een aantal grote IT-bedrijven.

In Amerika zijn bedrijven niet verplicht hun energiegebruik openbaar te maken en de meeste bedrijven doen dat dan ookniet, zodat de concurrentie daar geen inzage in krijgt. Greenpeace maakte gebruik van openbare informatie en informatie van de regering. Momenteel zorgen datacenters al voor bijna 2% van het totale energieverbruik in de wereld en geschat wordt, dat dit oploopt tot 8% de komende 10 jaar.

Apple kwam het slechts uit het rapport van Greenpeace omdat voornamelijk  steenkool wordt gebruikt voor de energievoorziening van hun datacenters. Apple wilde niet reageren op het verslag van Greenpeace.

Apple's data centra maakt voor 54.5% gebruik van kolen, gevolgd door Facebook met 53,2%, IBM 51,6%, HP 49,4%, en Twitter 42,5%.

Yahoo, Google en Amazon kwamen als beste drie uit de bus en Greenpeace zou graag zien dat andere bedrijven hun voorbeeld volgen met het gebruik van schone energie. De milieugroepering maakt zich wel zorgen om Facebook dat nu ook al meer dan de helft gebruikmaakt van kolen om hun datacenters van energie te voorzien. Greenpeace wil dan ook dat Facebook steenkool 'ontvriend' en is bezig met een campagne (zie video hieronder).

Kritiek op het onderzoek is er ook, zo wordt bijvoorbeeld gesteld dat de datacenters ook een stuk milieuvriendelijker kunnen zijn dan het oude alternatief. Hij noemt de muziekbranche als voorbeeld waarbij het downloaden van muziek via een datacenter een stuk minder vervuilend zou zijn dan het kopen van de cd.

[Via: The Guardian]

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten