'Hoge boete voor muziekstreamingdienst Grooveshark'

© CIDimport

'Hoge boete voor muziekstreamingdienst Grooveshark'

Geplaatst: 27 april 2015 - 05:52

Aangepast: 26 augustus 2022 - 22:41

Redactie ID.nl

Het bedrijf achter muziekstreamingdienst Grooveshark moet mogelijk een boete van meer dan 700 miljoen euro betalen aan verschillende platenmaatschappijen. Er werden nummers op aangeboden zonder toestemming van de artiesten.

Daar is momenteel een rechtszaak over aan de gang in de Verenigde Staten, zo schrijft persbureau Reuters. Inmiddels heeft de rechter al vastgesteld dat Grooveshar killegaal omsprong met auteursrechtelijk beschermd materiaal. Enkel de straf staat nog niet vast. De schadevergoeding loopt mogelijk op tot 150.000 dollar per nummer.

In 2011 al klaagden negen platenmaatschappijen Grooveshark aan. Onder meer muziek van Madonna, Bob Marley en Eminem waren daarop gratis te streamen, ook al wilden ze dat niet. Ongeveer 5000 nummers waren illegaal te beluisteren, zo blijkt nu.

Deals

Grooveshark zegt echter dat het bedrijf altijd probeerde deals te sluiten en ook muziek verwijderde, zodra de maatschappijen dat wilden. De dienst kent meer dan 30 miljoen gebruikers, die zelf muziek kunnen uploaden en delen met anderen. Zo zijn er inmiddels meer dan 15 miljoen liedjes op Grooveshark te beluisteren.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten